Країни G7 та Австралія теж домовилися про поріг цін на російську нафту

  • 10:14
  • 03.12.2022

Країни «Великої сімки» (G7) та Австралія приєдналися до рішення Євросоюзу про обмеження ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель.

Про це повідомляє Мінфін США.

Так західні країни намагаються обмежити доходи росії, які вона надалі використовує для фінансування війни в України.

– Ця політика [обмеження цін] особливо важлива для того, щоб забезпечити доступність постачань нафти в країни з низьким і середнім рівнем доходу, які сильно постраждали від наслідків російської війни, – пояснюють у відомстві.

Обмеження означає, що країни ЄС, G7 та Австралія будуть надавати послуги, пов'язані з російською нафтою, лише якщо її закупили за ціною 60 доларів за барель або нижчою. Наприклад, ці країни будуть відмовляти у страхуванні танкерам, які доставляють російську нафту без дотримання цінового ліміту.

Поріг ціни на рівні саме 60 доларів встановили, щоб «зберегти чіткий економічний стимул для росії продовжувати продавати нафту на світових ринках».

Перед тим ЄС погодив обмеження ціни на нафту. Також країни домовилися регулярно переглядати ціновий ліміт, щоб він був на 5% нижчим за ринкову ціну на російську нафту, виходячи з даних Міжнародного енергетичного агентства. Перший перегляд цінового порогу відбудеться в середині січня, а наступні — раз на два місяці.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024