Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони УПЦ МП в Україні

  • 11:22
  • 02.12.2022
1669100290-6596

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №820/2022 про введення в дію рішення РНБО, яке стосується, зокрема, заборони діяльності релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в РФ.

Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року, яке набрало чинності, Кабінету Міністрів України доручено у наступні 2 місяці підготувати та внести на розгляд парламенту законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій. Він має бути підготований у відповідності до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи.

Крім цього, уряд має забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Цей музейний комплекс діє на території Києво-Печерської лаври, якою користується Українська православна церква Московського патріархату.

Також  Державній службі України з етнополітики та свободи совісті доручено у наступні 2 місяця провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління УПЦ МП «на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, за необхідності вжити передбачених законом заходів». 

Крім цього, Службі безпеки України разом з Національною поліцією України та іншими органами забезпечення національної безпеки доручено «активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України».

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

20 квітня 2024
19 квітня 2024