Світова економіка найближчим часом зіткнеться з дефіцитом дизпалива — Bloomberg

  • 14:45
  • 23.11.2022
1662810682-3677

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну протягом найближчих місяців майже кожен регіон планети може зіткнутися з нестачею дизельного палива.

Про це повідомляє Bloomberg, зазначивши при цьому, що перебої з поставками дизельного палива майже на всіх світових енергетичних ринках посилили інфляцію і загальмували економічне зростання.

Спотові ціни на ДП в Нью-Йорку, що є ключовим орієнтиром для глобального ринку, за останній рік зросли на 50%.

Як йдеться в матеріалі, на зростання дефіциту вплинули обмежені поставки сирої нафти; наслідки пандемії коронавірусу, що змусила закрити найменш прибуткові потужності з переробки нафти в ДП; страйки на НПЗ в Європі, очікування введення ембарго на російські нафтопродукти, а також беквордація - ситуація на ринку, коли ціни на товари з терміновою поставкою (спотові ціни) виявляються вище довгострокових цін (ф'ючерсів). Вона провокує учасників ринку до негайного перепродажу товару, а не накопичення ресурсів.

– Ситуація може стати набагато більш драматичною, якщо Євросоюз відмовиться від поставок з Росії. Європа більше залежить від дизельного палива, ніж будь — який інший регіон світу, - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці травня 2022 року лідери країн ЄС домовилися про введення заборони на експорт російської нафти. Санкції Євросоюзу, спрямовані на заборону поставок нафти з РФ морським транспортом, мають набути чинності 5 грудня. При цьому ЄС встановив перехідний період для імпорту і транзиту російських нафтопродуктів, який завершитися в лютому 2023 року.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

29 березня 2024
28 березня 2024