Україні потрібно $3,5 млрд фінансування на місяць

  • 12:26
  • 13.10.2022
2775591

Україна потребує 3,5 млрд доларів фінансової допомоги щомісяця для покриття дефіциту бюджету 2023 року.

Про це під час виступу на зустрічі G7 заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє прес-служба відомства.

– Це бюджет країни, що воює, тому пріоритетами є фінансування армії, підтримка населення і збереження макрофінансової стабільності, - сказав він.

Міністр деталізував, що Кабмін планує збільшити фінансування сектору безпеки та оборони на рівні 17,8% ВВП. Прогноз зростання реального ВВП - 4,6%, інфляція - близько 30%, середній курс - близько 42 грн за долар. Дефіцит бюджету планується лише на рівні 20% ВВП.

– У проекті бюджету ми враховуємо можливе продовження бойових дій у 2023 році. Тривала війна збільшить пошкодження інфраструктури, кількість переміщеного населення, посилить економічні труднощі та може збільшити бідність. Якщо наші потреби не будуть повністю профінансовані, це призведе до серйозного економічного спаду, - сказав Марченко.

Він нагадав, що влада вже скоротила непріоритетні витрати і переорієнтувала їх на критичні потреби та підтримку оборонних зусиль і громадян, які найбільше постраждали від війни.

– Тому з огляду на дефіцит бюджету наступного року у розмірі 38 млрд доларів, Україна сподівається на системну фінансову підтримку від країн ЄС та Великої сімки, - додав міністр.

Марченко заявив, що у 2023 році слід продовжити залучення зовнішнього пільгового фінансування та грантів для покриття пріоритетних соціальних видатків бюджету, а також реалізувати збір коштів для швидкого відновлення.

– Пріоритетом є відновлення основних інфраструктурних послуг. Для тих, хто був змушений залишити країну, і ВПО повинні бути створені умови для повернення додому. Важливо відновити всі державні соціальні послуги для наших громадян, у тому числі освіту, охорону здоров'я, житло та соціальний захист, - сказав голова Мінфіну.

Він також нагадав, що через вторгнення Росії Україна потребувала додаткового фінансування у розмірі 5 мільярдів доларів на місяць. Загалом на сьогоднішній день Україна вже отримала фінпідтримку від іноземних партнерів у розмірі 20,7 млрд доларів, з яких майже 50% - грантові кошти, що не вимагають повернення. До кінця року Україна очікує 5 млрд євро від ЄС та 4,5 млрд доларів від США.

Нагадаємо, Канада надасть Україні пакет військової допомоги на $47 мільйонів. Він переважно складатиметься із зимової форми для українських військових.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

18 квітня 2024
17 квітня 2024