Житло близько 10% українців зруйноване або пошкоджене через війну - соцопитування

  • 16:17
  • 05.10.2022
originala-a

Під час соцопитування 10% респондентів заявили, що їхнє житло було зруйноване або пошкоджене внаслідок збройної агресії РФ в Україні.

Про це повідомив директор Соціологічної групи Рейтинг Олексій Антипович, повідомляє Укрінформ.

– Ми бачимо, що лише два відсотки кажуть, що їхнє житло зруйноване, але ще вісім відсотків кажуть, що їхнє житло пошкоджене. Тобто, загалом десять відсотків мають пошкодження або руйнування житла. Це величезна цифра. І ще п'ять відсотків не знають, немає інформації, в якому стані їхнє житло, тому що вони поїхали і не повертаються на свої території, - сказав Антипович.

Як зазначив соціолог, прогнози невтішні.

– І якщо кожен шостий українець має житло у зоні бойових дій, то уявіть собі, що буде після закінчення війни, коли українці дізнаються, приїдуть, повернуться, побачать, коли закінчиться ця війна, скільки ще буде злочинів, - зазначив соціолог.

Найбільша кількість людей, які відповідають, що їхнє житло зруйноване, – мешканці населених пунктів із зони бойових дій.

Згідно з результатами дослідження, серед тих, хто втратив житло, 18% вже подали заяву про пошкодження у додатку Дія, 16% - до правоохоронних органів, 15% - до інших державних інституцій, 67% - поки що не подавали заяви.

39% власників пошкодженого житла вважають, що їхні будинки потрібно відновлювати якнайшвидше, 59% вважають, що спочатку слід дочекатися закінчення війни.

58% тих, хто втратив житло, планують залучати для відновлення, насамперед, свої власні кошти, 27% розраховують відновити будинок за державні кошти, 12% - за кошти міжнародних організацій, 9% - за кошти волонтерів, по 7% - на кошти родичів або благодійних фондів.

 

Нагадаємо, у Миколаєві лише за одну добу російські військові пошкодили 56 будинків та об'єктів інфраструктури.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024