У МВС розповіли про мілітаризацію ЗАЕС окупантами

  • 18:54
  • 17.08.2022

Російські окупанти продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції, заявив у вівторок, 17 серпня, глава МВС Денис Монастирський під час візиту до Запоріжжя, повідомляє Укрінформ.

– Фактично, тенденція йде до погіршення. Ми не спостерігаємо жодних кроків – ні публічних, ні фактичних – до демілітаризації. Навпаки, станція потужно мілітаризується, як свого часу це відбувалося із окупованим Кримом, - сказав він.

Міністр зазначив, що до окупації було чітко визначено периметр станції, де не допускається присутність військових, озброєння. Тільки зовнішнє коло оборонялося військовими. Але після захоплення.

– Тобто, там, де за всіма міжнародними конвенціями, правилами повинні бути відсутні військові і тим більше їх небезпечне обладнання, вони присутні. Тому тенденція дуже негативна. Я сказав би, вона критична, - додав глава МВС.

Також про погіршення ситуації на АЕС наголосив голова Енергоатому Петро Котін.

– За останні три тижні збільшилися спроби російських загарбників пошкодити обладнання атомної станції через обстріли та обстріли ліній, якими станція з'єднується з енергосистемою України. Це дуже небезпечно. Вони хочуть роз'єднати станцію з українською енергосистемою, після чого намагатимуться підключити її до Криму. Але в той же період, коли станція не матиме зв'язку з українською енергосистемою, вона перейде в режим блекауту, - розповів він.

За даними Енергоатому, на АЕС перебувають до 500 російських солдатів, до 50 одиниць важкої техніки. Зокрема, техніка міститься у машзалах енергоблоків №1 та №2, що фактично означає, що енергоблок замінований.

Нагадаємо, Запорізьку АЕС обстрілюють з минулого тижня. МАГАТЕ просить допустити своїх експертів на ЗАЕС. США закликають демілітаризувати зону довкола Запорізької АЕС, але Росія відмовляється.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024