Запровадження 10% збору на імпорт є шкідливим для бізнесу України, - СУП

  • 17:21
  • 17.08.2022

Запровадження 10% збору на імпорт, яке ініціює влада, є шкідливим для всього бізнесу в Україні. Це призведе до зростання вартості товарів і послуг та буде стимулювати поширенню нелегальних схем завезення імпортних товарів.

Про це повідомляє Спілка українських підприємців (СУП).

– Запровадження 10% збору на імпорт є шкідливим для всього бізнесу в Україні, оскільки збільшить вартість товарів, які виробляються в Україні на імпортній сировині або комплектуючих, стимулюватиме зростання нелегальних схем завезення товарів та сировини для виробництва, а також призведе до вимушеної релокації виробництва з України в країни ЄС, - сказано в заяві.

Підприємці наголосили: збір на імпорт фактично є введенням додаткового податку для всіх суб’єктів господарювання, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. А збільшення обсягів оподаткування матиме негативний вплив на діяльність бізнесу, який і так потерпає від війни.

– За наявними даними, кількість підприємств, які постраждали внаслідок бойових дій в залежності від регіону, складає від 65 до 90% від їх загальної кількості. Згідно з останніми оцінками НБУ, до кінця цього року інфляція в Україні прискорюватиметься та сягне 31% (за оцінками незалежних експертів - щонайменше 50%). Своєю чергою, економіка України скоротиться на третину у 2022 році та не зможе відновитись у 2023 - 2024 роках, - нагадали у СУП.

Саме тому, переконані підприємці, введення нового податку неприпустиме, адже тільки пришвидшить кризові явища в українській економіці.

– Спілка виступає категорично проти запровадження додаткового оподаткування та скасування податкових пільг, які пов’язані з імпортом обладнання, засобів виробництва, механізмів, а також імпортної сировини, яка використовується на виробництвах в Україні. Цей крок направлений на знищення українських підприємців, які працюють в Україні та тримають економічний фронт, - резюмували у СУП.

Нагадаємо, з портів Одеса та Чорноморськ у середу, 17 серпня, вийшли ще чотири судна з українським продовольством.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024