В Україну ввезли військові товари під виглядом гумдопомоги на ₴72 млн

  • 11:23
  • 08.08.2022

Правоохоронці викрили схему ухилення від сплати податків та легалізації товарів військового призначення під виглядом гуманітарної допомоги майже на 72 млн гривень.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, двоє підозрюваних налагодили схему ухилення від сплати митних платежів при ввезенні товарів під виглядом гумдопомоги та подальшої їхньої легалізації на території України. Будучи військовозобов'язаними особами, 28 лютого вони перетнули кордон України у напрямку Угорщини.

Надалі в месенджері Telegram було створено групу з оголошеннями про асортимент та продаж товарів військового призначення. Основними замовниками цих товарів були представники благодійних та волонтерських організацій, підприємства та фізичні особи. Вони перераховували гроші на особисті рахунки підозрюваних з метою забезпечення спеціалізованим обладнанням та військовою амуніцією підрозділів ЗСУ, правоохоронних органів та територіальної оборони.

Підозрювані здійснювали закупівлю товарів військового призначення у країнах ЄС. Загалом було придбано товару на суму майже 72 млн гривень.

– Використовуючи підроблені документи, згідно з якими постачальниками товарів нібито були благодійні організації, у тому числі іноземні, оформляючи відправку гуманітарної допомоги від їхнього імені, підозрювані організували ввезення в Україну товарів військового призначення, - йдеться у повідомленні.

Надалі ці товари були легалізовані на території України шляхом їхньої реалізації за завищеними цінами. Підозрювані ухилилися від сплати до бюджету митних платежів на загальну суму 23 млн гривень і легалізували майно на суму 71,9 млн гривень.

У ході обшуків було вилучено товари подвійного та військового призначення, документи, що підтверджують протиправну діяльність. Також вилучено готівку у сумі понад 3,3 млн гривень в еквіваленті.

Чоловіків повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах та легалізації майна за попередньою змовою групою осіб, вчиненої в особливо великих розмірах (ч.3 ст.212, ч.3 ст.209 КК України).

Нагадаємо, російські агенти допомагали окупантам знищувати суднобудівні заводи у Миколаєві. Також вони передавали ворогу дані про склади з пальним і переміщення ЗСУ.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

28 березня 2024
27 березня 2024