Через війну в Україні економіка світу втратить $1 трлн – The Economist

  • 19:24
  • 05.08.2022

Війна в Україні, яку розв'язала Росія 24 лютого, скоротила прогноз світового ВВП на $1 трлн.

Про це йдеться у статті The Economist.

Як ідеться в матеріалі, згідно з економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, цьогоріч світовий ВВП мав зрости на 3,9%. Але внаслідок військового вторгнення Росії в Україну почали зростати світові ціни на сировинні товари й порушилася логістика постачання, а це, зі свого боку, сприяло стрімкому зростанню інфляції в багатьох країнах світу. У підсумку прогноз глобального зростання погіршився на 1,1% – до 2,8% у річному обчисленні, ідеться у статті.

Значного удару зазнає економіка України. За прогнозами Світового банку, цьогоріч економіка України впаде на 45%, пише The Economist.

Найбільше серед таборів G20 постраждала Росія. EIU зазначає, що введені санкції економіка РФ поки що витримує «добре», але, на думку аналітиків, до кінця року «статус вигнанця» призведе до падіння російської економіки на 10%.

Також EIU знизила свої прогнози щодо ВВП для 15 країн G20. Зокрема, для Німеччини показник зростання економіки знизився до 1,3% цьогоріч. Складнощі спричинило порушення «ланцюжків постачання та сильна залежність країни від російських енергоресурсів».

Водночас Саудівська Аравія лідирує за зростанням ВВП цьогоріч серед країн G20: прогноз зріс на три відсоткові пункти – до 7,5%. Також зросли прогнози річного зростання для Аргентини та Бразилії.
Інфографіка: The Economist


Інфографіка: The Economist

Нагадаємо, Канада виділила $6 млн на проекти з ядерної безпеки в Україні.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

8 травня 2024
7 травня 2024