
У суботу, 12 квітня, Миколаїв долучився до шести міст України, де відбулися майстер-класи з випікання пасок у межах проєкту «Soul of Soil 2.0». Їхня особливість — борошно з пшениці, яку виростили на полях Херсонщини після звільнення та розмінування.
Кулінарну майстерку провели шеф-кухарі Георгій Асірян та Юлія Хізніченко. Вони вчили гостей пекти традиційні паски, поділилися власними унікальними рецептами та секретами приготування, а також розповіли історію борошна із розмінованих полів Херсонщини.
Особливо до вподоби прийшовся майстер-клас малечі. Вони самостійно змішували тісто, ставили у печі та прикрашали виріб цукатами.
На згадку про цінність українського хліба — кожен учасник отримав у подарунок готову паску. А співробітники ДСНС нагадали присутнім правила мінної безпеки та що робити й куди звертатися у випадку знаходження вибухонебезпечних предметів.
Що це за проєкт «Soul of Soil 2.0»?
Це спільна ініціатива Міністерство економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Сільпо.
З метою привернути увагу до проблеми забруднення українських земель мінами та снарядами, організатори створили Великодній кошик, в який поклали:
– паски із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини;
– собливі галицькі писанки, розписані мамою загиблої парамедикині Ірини Цибух;
– рушники з вербовими гілочками, вишиті бабусями з прикордонної Сумщини, учасницями соціального підприємства «Моїм.Рідним».
«Цим проєктом ми хочемо привернути увагу до проблеми забруднення українських земель мінами. Зараз Україна найбільш забруднена мінами країна світу — 139 тис. км² є потенційно замінованими. Ініціатива також покликана показати всьому світові справжню ціну українського хліба», – зазначила Перша віцепремʼєр-міністерка України – Міністерка економіки Юлія Свириденко.