У Миколаєві відбулась щотижнева акція на підтримку військовополонених

  • 10:53
  • 22.10.2024
1920_6329_BEbhr7uyiF

У Миколаєві 20 жовтня відбулась щотижнева мирна акція на підтримку військовополонених та зниклих безвісти військовослужбовців. 150 людей вийшли з плакатами та прапорами, аби нагадати про захисників.

Кореспонденти Суспільного побували на події.

Вікторія чекає свого чоловіка вже 30 місяців. Боєць потрапив у полон на заводі Ілліча у Маріуполі. Влітку 2022 року йому дозволили сповістити родину про своє місцеположення, відтоді зв’язку не було, розповідає жінка.

"Звільнені з полону, які були з ним разом в камері, розповідали про стан здоров'я. Що живий, що хлопці тримаються і сподіваються на нашу підтримку, на підтримку України", — говорить Вікторія.

Жінка відвідує акції, аби нагадати людям про захисників, які перебувають у полоні чи зникли безвісти.

"Ми тут дуже часто стоїмо, майже кожного разу, щоб нагадати нашому суспільству, нашій Україні, нашій владі, що ми тут зараз стоїмо, взагалі живемо, тільки завдяки їм. Маріупольський гарнізон — люди, які врятували нас, нашу країну, тому що першими взяли на себе цей удар, зупинили ворога", — каже Вікторія.

Батько Діани став на захист України в перший день повномасштабної війни. У квітні 2022 року родина дізналася, що він потрапив у російський полон.

"Ми були дуже шоковані, не уявляли, що вже в перший день він скаже: "Раз всі йдуть, то і я піду, не буду сидіти вдома, я повинен захистити свою родину".

"Про полон дізналися із російських телеграм-каналів. Вийшов сюжет якогось блогера, там він (батько — ред.) був крупним планом показаний. Ми його одразу впізнали", — розповідає дівчина.

Діана ділиться, у жовтні 2024 року вперше отримали листа від батька.

"Дуже були раді, писав, що за всіма сумує. Сказав, що сподівається зустрітися. Про стан здоров'я та умови утримання не писав. Ми й так розуміємо, які умови, що про це писати не можна", — говорить Діана.

Мати безвісти зниклого військовослужбовця Олена втратила зв’язок з сином близько 20 місяців тому під час штурму Бахмута.

"Є інформація, що його взяли в полон “вагнерівці”. Більше ніякої інформації немає, тому ми припускаємо, що він у полоні. Ми їздимо на зустрічі до омбудсмена та представників влади. Просимо, щоб його включили у списки обміну, щоб були обміни безвісти зниклих, про яких щось відомо", — каже жінка.

Зі слів інспектора сектору превентивної комунікації Головного управління національної поліції області Андрія Євдокименка, захід відвідало 150 людей.

Новини

22 жовтня 2024
21 жовтня 2024