Мінно-пошукові собаки допомагають розміновувати Миколаївщину

  • 11:54
  • 14.10.2024
1920_6217_Ds3A2rNOzU

На Миколаївщині сапери залучають до розмінування територій мінно-пошукових собак породи малінуа на ім'я Квад та Ахілл. За 2024 рік у Снігурівській громаді спецгрупа розмінувала понад п'ять гектарів земель. Фахівці вилучили більш ніж 25 вибухонебезпечних предметів.

Про розмінування регіону за допомогою мінно-пошукових собак кореспондентам Суспільного розповів начальник відділення спеціальних мінно-пошукових робіт Єгор Піддубний.

За його слів, шість собак породи бельгійська вівчарка малінуа привезли з Боснії (Боснія і Герцеговина) у місто Ромни Сумської області. Згодом собак доставили до Миколаєва на службу.

"Ми відносно недавно працюємо з собаками мінно-пошукового напрямку. Торік ДСНС вийшли на гуманітарну організацію "Norwegian People's Aid", які надали нам можливість працювати з цими собаками. Дали тренерів, які надалі навчали нас різних особливостей праці саме з мінно-пошуковими собаками", — каже Єгор Піддубний.

Чоловік говорить, що мінно-пошукові собаки мають обмеження в роботі. Їх не залучають при мінусовій температурі, сильному вітрі тощо, адже це ускладнює сам процес пошуку вибухівки.

Сапер-кінолог Роман Хоменко приблизно рік працює із собакою на ім'я Квад. За його словами, тварини значно пришвидшують процес розмінування.

"Як я свого собаку розумію? У (собаки — реж.) вже реакція: хвостик крутиться, він тупцює на одному місці й сідає. Робить позначення, що знайшов вибухонебезпечні предмети", — розповідає фахівець.

Другий собака на ім'я Ахілл більш енергійний, розповідає сапер-кінолог Роман Перепльотчиков.

"Цей (собака — ред.) більш драйвовий, і в роботі також. Постійно хоче працювати, постійно рветься до роботи. На місці не сидить", — каже чоловік.

Роман додає, робочий день розпочинають з тренування.

"Починаємо працювати з тренувальних (майданчиків — ред.), де ми перевіряємо собаку на її готовність до роботи. І висуваємося до місця роботи", — говорить фахівець.

Новини

14 жовтня 2024
13 жовтня 2024