Суддя Заводського суда Миколаєва виправдала пенсіонерку, яка публічно підтримувала російських окупантів і раділа загибелі воїнів ЗСУ

  • 11:54
  • 13.10.2024
9cdb870ebe13c1b1a16420c12fd84ab6.i999x999x670

Пенсіонерку з Миколаєва Наталю Грибкову суд визнав невинуватою у глорифікації збройної агресії Росії проти України. Жінка публічно раділа загибелі українських військових і критикувала Збройні Сили України. Однак суд не побачив в її діях ознак злочину. 

Про це йдеться у вироку Заводського районного суду Миколаєва від 7 жовтня, повідомляє "Центр журналістських розслідувань".

У вироку йдеться, що в липні 2022 року 66-річна пенсіонерка Грибкова Наталя Григорівна з Миколаєва у Вайбері поширювала презирливі характеристики, що ображають честь та гідність військовослужбовців ЗСУ. 

Зокрема, Грибкова писала про них так: «Эти суки специально возле жилых домов, будем смотреть если что, свалим в село, там все есть, кроме ТВ», «На подступах к Херсону такая мясорубка – около 2000 укров», «Чем больше покрошат, тем меньше у нас останется».

Слідчі інкримінували Наталі Грибковій ч. 2 ст. 435-1 КК України ("Виготовлення та поширення матеріалів, що містять образу честі і гідності військовослужбовця, який здійснює заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ").

Сама обвинувачена свою провину в суді не визнала. За її словами, вона не писала цих повідомлень зі свого мобільного телефону і припустила, що їх могли писати інші особи, яким вона нібито надавала телефон для зв’язку з іншими людьми. 

У вироку суду вказано, що за місцем проживання Наталі Грибкової слідчі знайшли прапор РФ і три стрічки у вигляді російського прапору. У висновку експерта йдеться, що висловлювання Грибкової у Вайбері мають ознаки виправдування і заперечення збройної агресії РФ проти України, а також глорифікацію російських загарбників. 

Троє свідків, сусідів Наталі Грибкової, розповіли в суді, що обвинувачена – конфліктна людина і ніколи не приховувала своєї антиукраїнської позиції. У спілкуванні з сусідами Грибкова говорила, що «росіяни прийшли нас звільняти», а на її мобільному телефоні звучав гімн РФ. Крім того, Грибкова не давала сусідам у дворі набирати воду, через що вони змушені були викликати поліцію. А ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Наталя Грибкова вивісила на своєму балконі червоний прапор і публічно носила вже заборонену на той час в Україні символіку. 

З відкритих джерел ЦЖР дізнався, що Наталя Грибкова в 2015 році балотувалася до Миколаївської міської ради від нині забороненої проросійської партії «Нова держава». Вона була помічницею Олени Свинарчук, колишньої депутатки Миколаївської міськради від нині забороненої Компартії України. В 2016 році Наталя Грибкова разом із іншими проросійськими активістами вимагала скасувати перейменування радянських вулиць у Миколаєві і відновити в місті пам’ятник Володимиру Леніну. 

9 травня 2016 року Наталя Грибкова вдарила бійця «Азова» портретом з зображенням ветерана Другої світової війни. 

Втім, суд піддав сумніву доводи обвинувачення. На його думку, повідомлення Грибкової у Вайбері не містять конкретизованих даних військовослужбовців і не містять ознак об’єктивної сторони кримінального правопорушення. Суд вважає недоведеним, що ці повідомлення містять образу честі і гідності особи. 

Суд визнав Наталю Грибкову невинуватою у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 435-1 КК України і виправдав її у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. 

Вирок ще не набрав законної сили.

Відповідно до відкритих даних, дану справу розгялдала суддя Інна Притуляк.

Новини

13 жовтня 2024
12 жовтня 2024