«Цього року будівництва не буде», — у Миколаєві не знайшли гроші на нову тепломережу за майже пів мільярда гривень

  • 13:26
  • 12.10.2024
278947322_2137728663055517_1930369502036607297_n

Будівництво тепломережі за майже пів мільярда гривень по вулиці Пограничній у Миколаєві не розпочнуть цього року — досі не знайшли донора.

Про це «МикВісті» розповів директор комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго», що є замовником робіт, Микола Логвінов.

Зазначимо, що попри це комунальне підприємство провело торги. Підряд на будівництво тепломережі отримала група компаній «Автострада». За ці роботи підрядник отримає 487 мільйонів гривень. Завершити будівництво мережі довжиною 3,5 кілометра з двох труб діаметром 530 міліметрів поруч зі старою, а також відновити дорожнє покриття та газони, згідно з тендером, компанія мала б до кінця 2024 року.

Однак у коментарі Микола Логвінов сказав, що поки роботи розпочинати не будуть, оскільки на них немає фінансування. Він також пояснив, для чого підприємство завчасно провело аукціон. За його словами, замовник хотів з'ясувати реальний бюджет, за який підрядник може виконати роботи.

— Нам ці торги були потрібні, щоб зрозуміти реальний бюджет цього всього. Тому що, згідно з проєктом, там 513 мільйонів гривень було, а торги відбулися на 480 мільйонів, тобто на 30 мільйонів менше від запропонованої вартості. Тому нам це потрібно було, щоб з'ясувати реальний бюджет і пропонувати донору вже таку суму, — сказав він.

Микола Логвінов розповів, що у такому разі підрядник зможе невідкладно почати роботи, як тільки підприємство-замовник знайде донора, готового профінансувати будівництво мережі.

— У випадку, коли знайдеться донор, роботи зможуть почати дуже швидко, тому що тендер вже проведений, підрядник вже знайдений, ми так і планували, — сказав він.

Директор підприємства пояснив, чому досі не вдалося знайти фінансування для проєкту. За його словами, окупність будівництва тепломережі — близько 50-60 років.

— На жаль, це досить великі вкладення, і донори не готові вкладати кошти, адже тепломережі — це нерентабельний проєкт, за рахунок втрат на мережі окупність цього проєкту 50 або 60 років. В ідеалі НАК «Нафтогаз», який є власником мережі, сам би знайшов донорів або кошти і побудував нову тепломережу, — сказав Микола Логвінов.

На питання, чому, на його думку, у тендері взяла участь лише одна компанія «Автострада», яка фактично отримала підряд без конкуренції, директор підприємства припустив, що це може бути через стислі строки та особливі умови договору, зокрема авансову ставку у розмірі 10% від усієї вартості робіт.

— Не знаю, думаю, може бути пов'язане з тим, що строки дуже стислі, з тим, що там сума авансового платежу була всього 10%, оскільки ми готували цю пропозицію під вимоги міжнародних донорів. Донори завжди платять аванс 10%, не більше, а в Україні компанії звикли отримувати 30-40%, — сказав Микола Логвінов.

Новини

13 жовтня 2024
12 жовтня 2024