Найпопулярніша спеціальність — оператор дрона: як у Миколаєві залучають до рекрутингу у ВМС України

  • 15:28
  • 07.10.2024
6c4b1571bc1e13a7

У Миколаєві другого жовтня рекрутери агітували долучатися до лав Військово-Морських Сил України. Під час акції роздавали інформаційні листівки та розповідали про переваги підписання контракту на проходження військової служби.

Суспільне поспілкувалися з миколаївцями та рекрутерами з приводу вступу до лав українського війська.

Миколаївцю Федору 18 років. На вулиці він зустрічає військового рекрутера, який розповідає чоловіку про можливість долучитися до війська за обраною спеціальністю. Федір каже, вважає такі заходи важливими, однак поки не збирається йти в ЗСУ.

"Навчаюсь в місцевому виші на моряка. Спеціальність — "Електромеханіка". А морська піхота теж повʼязана здебільшого з морем. Мені запропонували вакансію водія-електрика в 36-й бригаді морської піхоти. Дали рекламну листівку та браслетик", — говорить юнак.

А ось для Євгенія поки посади за спеціальністю у війську не знайшлося.

"Я взагалі працюю на залізниці, тому якось так. В залізничній сфері поки немає попиту на мене, тому очікую. Можливо, щось цікаве зʼявиться для мене", — каже чоловік.

Начальник одного з відділень комплектування лейтенант Олександр Томищ каже, головна ціль таких заходів – залучити до війська людину на бойову або небойову посаду, яка відповідала б її професійним навичкам.

"Свого роду я заповнюю анкету, де її коротко резюмую: професія, навички, освіта, служив, чи не служив. Потім беру це резюме і надаю військовим частинам. Вони пропонують посади та ми даємо цій людині право вибору. Тобто якщо це програміст — ми допоможемо їй бути ним", — запевняє Томищ.

Найчастіше люди обирають для себе спеціальність оператор дрона, каже рекрутер Вадим Чернов.

"Але також потрібні люди, котрі займаються обслуговуванням, штурмовими діями, стрільці", — перелічує рекрутер.

Також людина може обрати військову частину, в якій хотіла б служити, говорить начальник рекрутингового центру ВМС Віктор Самохін. Якщо жоден із запропонованих рекрутерами варіантів не влаштовує — її переводять в "резерв".

"Періодично виходимо на звʼязок з кандидатами та перепитуємо: "вирішив, чи не вирішив?". Можемо й запропонувати щось інше. Працюємо ми в кожному обласному центрі України. Заходи агітації у нас відбуваються періодично раз на тиждень, або місяць, залежно від щільності населення", — розповідає Віктор Самохін.

Також Самохін нагадав про пільги для військових, які вони отримають при підписі контракту.

"Додаткова винагорода за укладання першого контракту. Якщо людина ніколи не служила, потім контрактник отримує так звану "підйомну" допомогу, якщо він переміщується з одного місця служби — в інше, на відстань понад 100 кілометрів. Отримують допомогу на оздоровлення. У цивільному житті це "тринадцята зарплата", — пояснює начальник рекрутингового центру.

Також Віктор розповів про можливість здобути вищу освіту коштом держави. За його словами, нині рекрутинговий центр ВМС залучає до служби приблизно 200 людей щомісяця.

Новини

7 жовтня 2024
6 жовтня 2024