Заповідник "Єланецький степ" на Миколаївщині пропонують розширювати, але не всі громади погоджуються

  • 15:58
  • 19.09.2024
2b0e22e34f11f936

На Миколаївщині пропонують розширити заповідник "Єланецький степ". На запропонованих ділянках були знайдені рослини, які занесені до Червоної книги України. Проте Сухоєланецька громада поки відмовляється у розширенні заповідної зони.

Чому громада не схвалила проєкт, дізналися кореспонденти Суспільного.

Директорка заповідника Галина Драбинюк говорить, планують розширити "Єланецький степ" на 973 гектари, задля збереження кількох наповнених цінними рослинними видами ділянок, а також від розорювання.

"Це діляночки, які прилягають до заповідника, і є продовженням степових цінних балок, із дуже великим відсотком різноманіття. Багато видів і з Червоної книги, регіонального списку, видів міжнародних охоронних списків", — стверджує жінка.

Галина Драбинюк каже, на території України залишилось всього три відсотки нерозораного степу. За словами директорки заповідника, недоторкані природні ділянки протидіють глобальним кліматичним змінам.

"На таких ділянках степових природних утримується карбон. Коли вони розорюються, це все вивільняється в атмосферу. Також покращується природними ділянками гідрологічний режим. Волога просочується та утримується дуже довго".

Ділянки, які Галина Драбинюк просить приєднати до заповідника, відносяться до Новоодеської, та Сухоєланецької громад. Новоодеська громада вже дала згоду на розширення заповідника на її території, каже Новоодеський міський голова Олександр Поляков.

"Єланецький степ" — це територія, на якій зберігаються наші тварини, зберігаються рослини дикого степу, і такі речі потрібно берегти. Тому таке рішення було прийняте, вважаю воно виважене і депутати прийняли правильне рішення", — говорить Поляков.

Сухоєланецька громада поки не підтримала проєкт з розширення заповідної зони. Староста Антонівського старостинського округу Сухоєланецької громади Тетяна Ткаленко каже, з керівництвом "Єланецького степу" мали багато конфліктів, тому на громадському слуханні було прийняте рішення відмовити у розширенні.

"Навіть в цьому році був такий конфлікт: пасіка на 20 метрів заїхала на територію заповідника, з нашої сторони немає ніяких знаків, що територія виділена".

"Заїхали вони на 20 метрів, дзвонять, кажуть: "Тетяна Степанівна, так і так вийшло, ми заїхали". Зв'язалися з керівництвом: "Нехай виїжджають, теліжкою заїхали рослини з Червоної книги, там давляться". Кажу, що це ж бджоли, хай запиляють ваші рослини. Виписали їм штраф 51 гривень", — говорить Ткаленко.

Крім того, Тетяна Ткаленко каже, неможливим є і підʼїзд громадян до своїх земельних ділянок. Керівництво заповідника не дозволяє проїжджати через територію заповідника, а інших шляхів заїзду немає. Та громада готова розглянути це питання ще раз за певних умов, каже староста.

"Таке рішення прийняла сільська рада: "Рекомендувати керівництву природного заповідника "Єланецький степ" з метою ефективного та конструктивного розв'язання питання щодо виділення територій під розширення заповідника взяти до уваги зауваження місцевих жителів щодо організації територій, забезпечення доступу до земельних ділянок приватної власності громадян. Надати жителям обґрунтовані пропозиції щодо необхідності зміни цільового призначення земель та роз'яснення режиму їх використання", — оголошує Тетяна.

Начальниця управління екології Миколаївської ОВА Олександра Єфименко зазначила, при розширенні заповідних зон землі вилучаються у їх власників та передаються у постійне користування заповідника. Але для розширення "Єланецького степу" експерти прийняли інше рішення.

"Групою науковців, природоохоронців, які займаються питанням розширення заповідника, вирішено погоджувати з усіма громадами, щоб налагодити довгострокову перспективу".

"Погодження здійснюється шляхом офіційного листування, проведення нарад, консультацій, дискусій. Воно може тривати швидко, або роками, іноді із залученням юристів", — сказала посадовиця.

Станом на 17 вересня 2024 року заповідна територія "Єланецький степ" розташований на площі 3010 гектара, зазначила директорка заповідної зони Галина Драбинюк.

Новини

19 вересня 2024
18 вересня 2024