«Справа зависла у суді», — бізнесмен розповів, що вже рік не може добитися рішення по закупівлям з реконструкції водогону у Миколаєві

  • 14:27
  • 19.09.2024

не може оскаржити у суді рішення Антимонопольного комітету, який став на сторону Миколаївської ОВА у питанні законності укладених договорів на реконструкцію частини водогону у межах міста.

Про це Олександр Жак сказав під час пресконференції «Будівельна катастрофа: корупція, що руйнує», яка відбулась 13 вересня в Одесі.

Його компанія приймала участь у тендері на будівництво трьох ділянок водогону, однак програла, попри запропоновану найменшу вартість виконання робіт. 

— Ми брали участь у 3 тендерах з 12. І ми пішли до Антимонопольного комітету України по усім трьом тендерам. По двом він став на нашу сторону, по одному — ні. По результатам: один з трьох тендерів замовник все ж скасував, а по двом — обрав переможця. Ми ще раз пішли до Антимонопольного комітету, який все ж став на сторону замовника, і потім ми пішли до суду. Вже рік як наша справа зависла там, і таких справ тисячі. Тобто немає управи на Антимонопольний комітет. Але ми все ж чекаємо на відновлення судової системи. Ми впевнені, що ми виграємо і повернемо ті кошти, які ми заплатили за подачу цієї скарги, — сказав Олександр Жак. 

Водночас, додав він, компанія подали заяву до Державної аудиторської служби з проханням перевірити 12 тендерів на ремонт водогону у Миколаєві. Аудитори з'ясували, що договори уклали незаконно, сказав Олександр Жак. Однак, уточнив він, Держаудитслужба не може зобов'язати виконувати свої рішення, оскільки не має відповідних для цього інструментів.

— Ми не можемо бути осторонь, коли таке відбувається. Тому подали заяву до Держаудитслужби з проханням перевірити цю закупівлю. Держаудитслужба нормально спрацювала і винесла рішення по цим 12 тендерам, що договір укладено безпідставно, так як усі тендери було проведено з порушенням законодавства. Тобто фактично ці договори не дійсні. Але замовник далі працював і написав Держаудитслужбі так: ми звернулися до підрядника з проханням розірвати договір, але той написав, що немає підстав для цього, — пояснив Олександр Жак. 

Після цього, додав він, компанія звернулась з цього приводу до правоохоронних органів.

— Прокуратура відкрила кримінальне провадження і на сьогодні п’ять договорів розірвано, ще шість договорів прокуратура оскаржує у суді. Історія цікава. Це буде картина, яка покаже, як працює наша правоохоронна система, — сказав Олександр Жак.

Новини

19 вересня 2024
18 вересня 2024