Людина, яка підкорила миколаївське небо: одна з вулиць міста названа на честь першого директора обсерваторії

  • 10:20
  • 15.09.2024
459398046_9003347213015162_7280133288881408238_n

В мережі з’явився другий короткометражний документальний фільм з анімацією про нові назви вулиць у Миколаєві. Нове відео знайомить миколаївців із Карлом Кнорре – першим директором Миколаївської астрономічної обсерваторії, новатором та упорядником зоряних карт. Він увійшов в історію не тільки світової астрономічної науки, але й в історію становлення і розвитку міста Миколаєва – як потужного наукового центра. На його честь назвали колишню вулицю Маяковського в Тернівці у Миколаєві

Карл Кнорре обрав для себе астрономію за велінням серця і за прикладом батька Ернста Кнорре, який був видатним німецьким математиком і спостерігачем в обсерваторії Дерптського університету, в сучасному місті Тарту в Естонії.

Молодий 19-річний науковець опинився у Миколаєві в 1820 році, за рекомендацією свого наставника, астронома Вільгельма Струве. Саме в цей час командир Чорноморського флоту, миколаївський адмірал та військовий губернатор Олексій Грейг шукав «молодого і розумного» на пост директора новоствореної морської обсерваторії, і Струве порадив йому талановитого студента 4 курсу Кнорре.

Поки на Спаському пагорбі тривало будівництво майбутньої наукової установи, Карл Кнорре викладав астрономію кадетам Миколаївського штурманського училища й допомагав з визначенням довготи та широти під час складання морехідних мап Чорного і Азовського моря.

Більше сорока років Карл Кнорре залишався директором обсерваторії, забезпечував вимірювання точного часу для Чорноморського флоту, складав морехідні карти. Проте в історії астрономії головним його внеском залишається П'ятий аркуш зоряної карти, виданої Берлінською академією наук. Цей аркуш дозволив відкрити кілька малих планет.

Відео створене в межах проєкту «Деколонізація Миколаєва: аналіз нових топонімічних назв у публічному просторі», який реалізує Платформа MY ART у партнерстві з Агенція розвитку Миколаєва за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine

Відео «Карл Кнорре – людина, яка підкорила миколаївське небо» опублікували на каналі Платформи MY ART в YouTube. Автор відео: Євген Цимбалюк.

Новини

18 вересня 2024
17 вересня 2024