У Миколаєві на базі Національного університету кораблебудування працює новий центр допомоги ветеранам та членам їхніх родин

  • 16:59
  • 09.09.2024
8523a32d4f36d6f8a6d42a791620592b.i999x999x670

У Миколаєві відкрили новий ветеранський простір "Центр Ветеранського Розвитку — Veteran Development Centre". У хабі працює спортивна, реабілітаційна зала, артпростір. Також пропонують підтримку через консультації, психологічну допомогу та відпочинок.

Про це йшлось в етері "Українського радіо. Миколаїв", пише Суспільне.

Радниця начальника Миколаївської ОВА Неллі Яровенко говорить, ініціював створення адаптивного та спортивного ветеранського хабу колишній військовий ЗСУ Олег Шевченко. У центрі надають психологічну, юридичну, реабілітаційну підтримку військовим та їхнім сім'ям.

"Цей центр кваліфікується на спортивній адаптації. Тому що його ідеологом є відома людина на Миколаївщині, в Україні спортсмен, тренер Олег Шевченко. Є великий спортзал. Круто, коли людина є вузькопрофільною і коли у свій профіль, у спортивну реабілітацію максимально вкласти свої знання. А ветерану на колясці, наприклад, буде зрозуміло, що потрібно іншим хлопцям", — сказала Неллі Яровенко.

"Ветеранів та родин є і буде велика кількість. І такі центри мають бути у кожному районі, у кожній територіальній громаді, максимально у всіх населених пунктах".

"Аби відвідувати центр, не має обмежень щодо місця реєстрації. Двері для всіх ветеранів, з міста, з громад будуть відкриті однаково: що миколаївський приїде, наприклад, у Доманівку, що доманівський приїде до Миколаєва. Це безплатно, стовідсотково за гроші бюджетів, донорів. Олег опікується своїм блоком, у чому він професіонал", — додала радниця начальника ОВА.

З юридичних питань консультують ветеранів фахівці Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ще один фахівець — з соціального блоку, каже Неллі Яровенко.

"Центр відкрито на базі Національного університету кораблебудування. Ми спільно все робимо. У них є кафедра психології, п'ять психологів будуть надавати профільну допомогу з певного напрямку, люди опанують спеціалізований курс", — говорить Яровенко.

Координатор "Центру Ветеранського Розвитку" спортсмен, тренер Олег Шевченко працював викладачем у НУК імені Макарова. Каже, з початку повномасштабного вторгнення пішов до війська, служив майже два роки, після чого звільнився та повернувся до вишу.

"Так збіглося, що саме у цей час створювали "Центр ветеранського розвитку", це структура НУК, шукали керівника. Мене це зацікавило. Мені захотілось бути корисним для хлопців, котрі повертаються, будуть повертатись. Внести свою частку допомоги в процеси, котрі вони проходять, коли повертаються у громадське життя. Мені це знайомо, нелегко йти до якоїсь цілі, тому що все перевернулось, і життя стало іншим", — розповідає координатор "Veteran DC".

Олег Шевченко зазначив, ідеї створення простору виникла пів року тому.

"Але за цей час ми зробили декілька приміщень: артпростір, залу лікувальної фізичної культури та адаптивного спорту. Також у нас велика зала бойових мистецтв, котру ще до вторгнення ми робили протягом десяти років. Тобто велика робота, але це 30 відсотків від того, що має бути у центрі. Сподіваюсь, ми доведемо все до кінця", — зазначив Шевченко.

Координатор ветеранського простору говорить, підписано Меморандум про співпрацю між НУК імені Макарова з центром реабілітації "Care4you".

Директор центру реабілітації Іван Логуш розповів, у закладі працює чотири фізіотерапевти, рішення щодо реабілітації ветеранів ухвалюють колегіально.

"Робота команди реабілітологів будується на мультидисциплінарному ставленні до пацієнта і до відновлення людини. Ми колегіально приймаємо, яка буде реабілітація, і всі реабілітують пацієнта. До "Центру Ветеранського Розвитку" приходять захисники, спілкуються, дивляться кіно, спортують, і як треба комусь допомога з реабілітації, направляють до нас. Такі ветерани вже приїжджають", — каже реабілітолог.

Новини

17 вересня 2024
16 вересня 2024
15 вересня 2024