Радник Сєнкевича підтримує скорочення немедичного персоналу поліклінік: «Це світова практика»

  • 13:56
  • 07.07.2024

Радник Миколаївського міського голови Іван Сміренський, коментуючи оптимізацію центрів первинної медико-санітарної допомоги, заявив, що злиття або укрупнення ряду установ в одну юридичну особу є загальносвітовою практикою.

Свою позицію він озвучив у коментарі «НикВести».

За словами радника мера, таким чином заклади можуть бути підпорядковані одній юридичній особі та мати спільні фінансовий та юридичний департаменти. Це зокрема має дати економію коштів, які в подальшому можна перенаправити на розвиток лікарень.

— Давайте формулювання чітко робити, а не перекручувати. Ніхто не скорочує центри. Жодного центру, жодної амбулаторії не буде скорочено. Користь —  це управління, а інакше —  це гроші. Сьогодні один сімейний лікар має можливість до 2000 декларацій. Наприклад, ми ходимо до одного лікаря, і він заробляє гроші, і до 20% віддає керівництву на їх зарплати. Зазвичай, як показує практика, у керівництва зарплата більше, ніж у лікаря. Грубо кажучи, 100 лікарями будуть керувати не два керівники, а один. І ці зекономлені гроші підуть до того керівника, який залишиться, якого оберуть на конкурсі, на розвиток лікувального закладу. Це може бути ремонт, медикаменти, перев'язувальні матеріали, обладнання. Вільні гроші. З семи юридичних лікарень зробити дві, одну або зробити чотири? Є думка у робочої групи, що треба зробити чотири, але тоді ми залишаємо більше юридичних лікарень. Практика України і практика світова показують, що це не тільки в медицині відбувається оптимізація. Може бути і одна юридична особа, щоб була одна бухгалтерія, кадри, один юридичний департамент, — сказав Іван Сміренський.


Радник міського голови Іван Смиренський разом з очільницею міськздраву Іриною ШамрайРадник міського голови Іван Смиренський разом з очільницею міськздраву Іриною Шамрай

Наразі робоча група схиляється до того, аби лишити 4 центри з 7. Цього, на думку радника мера, має «вистачити з головою», щоб перерозподіляти залишкові кошти на розвиток медичної установи.

— Ви кажете, що гроші дають НСЗУ, тому давайте витрачати. Але це підміна понять. Якщо я зекономлю гроші і не заплачу вам зарплату, як своєму керівнику, чи заплачу менше, то у вас і у вашого керівника залишаться ці гроші, які можна перерозпреділити на розвиток лікарні. І така економія, якщо створити два центри, до 20 мільйонів в рік. Скажіть, ми зможемо зробити зону очікувань у чотирьох центрах по 5 мільйонів? Цього вистачить з головою! Ви зараз кажете, давайте не будемо гроші економити, тому що це гроші НСЗУ. Це не гроші НСЗУ, це гроші лікаря, який може зекономити їх і відправити на розвиток своєї ж лікувальної установи. Ні один сімейний лікар, ні одна медсестра не буде звільнена. Місту це не вигідно, разом з лікарем йдуть декларації, — сказав він.

При цьому Іван Сміренський запевняє, що враховуючи кадровий дефіцит серед комунальних підприємств в Миколаєві, звільненим працівникам знайдуть нову роботу, адже місто в цьому зацікавлено.

— Звільняться лише люди, які отримують зарплату за рахунок сімейного лікаря. І то не факт. Ми знайдемо їм місце. У нас сьогодні кадровий голод в деяких напрямках. Наприклад, юристи в різних підрозділах, в різних комунальних підприємствах. Їх із задоволенням заберуть на більші зарплати. Якщо в центрі ПМСД вони отримують по 15 тисяч гривень, то в комунальному підприємстві 25 тисяч. Не буде ніякого звільнення. Це зміна понять. Якщо кадри хороші, їх заберуть з руками і ногами. Тому що є дефіцит, — додав він.

Однак на питання про те, яку суму коштів необхідно буде виплатити працівникам в разі звільнень, радник мер відповісти не зміг, адже робоча група продовжує вивчати діяльність лікарень.

— Ми не рахували, тому що не підійшли до цього питання. Ми не підійшли до того 2, 1 чи 4 лишиться? Як робоча група прийме рішення, так і будемо рухатись. Я думаю, що це можна робити і раціонально впроваджувати в життя, — сказав Іван Сміренський.

Новини

6 жовтня 2024
07:50
 
5 жовтня 2024