Донорство під час війни: як в Миколаєві відзначили Всесвітній день донора

  • 15:28
  • 16.06.2024
Безымянный-21

У Всесвітній день донора 14 червня до Миколаївської станції переливання крові прийшло приблизно 100 донорів. Усі охочі здали кров, а найактивніші отримали сувеніри.

Про це кореспондентам https://suspilne.media/mykolaiv/ target="_blank">Суспільного розповів завідувач відділу комплектування донорських кадрів Євген Попов.

За словами Євгена Попова, під час повномасштабного вторгнення в Миколаєві зʼявилися нові тенденції донорства.

"Раніше люди більше за направленнями приходили — до родичів і друзів. А зараз багато людей прямо здають для ЗСУ. Побільшало літніх людей. Повернулися люди, які вже закінчили донорську карʼєру багато років тому. Є ті, кому і 60-70 років. І можна сказати, що побільшало жіночого донорства. Раніше жінок було мало".

З початку повномасштабної війни станція працювала щодня, в червні 2024 перейшли до звичного графіку — з понеділка по пʼятницю, каже завідувач відділу комплектування донорських кадрів.

"Він є оптимальним по заготівлі препаратів. Тому що у вихідні приходить мало людей. А щоб промити й запустити апарат потрібно реактивів, як на обслуговування 20 донорів. Тобто це не є раціональним", — говорить Попов.

З його слів, зараз є потреба у всіх групах крові. Найзатребувані — рідкісна четверта та перша негативні групи.

Анастасія Прокофʼєва прийшла до центру переливання крові на свою третю донацію. Жінка каже, вже давно хотіла стати доноркою.

"Але я, як і багато інших людей, які мали хворобу Боткіна, вважала, що цього не можна робити, думала, що моя кров не годиться для здачі. І якось прийшла сюди до центра переливання крові й дізналася, що це не є перепоною", — розповідає донорка.

На першій донації медики зʼясували, що Анастасія належить до категорії Кell-позитивних.

"Є якийсь білок, який не дозволяє мені здавати кров, але стати донором плазми я можу", — говорить Анастасія Прокофʼєва.

За словами донорки, головна мотивація — врятувати чиєсь життя.

"Ми знаємо від лікарів, що критична ситуація із запасами. Тому закликаю і колег своїх, і інших людей, намагаюсь якось популяризувати цю процедуру, щоб люди не боялися".

Можливість допомагати людям також надихнула ділитися кровʼю і Ольгу Кривенко. Жінка каже, за її плечима вже 30 років донорства.

"Коли мої знайомі потрапили в аварію — потрібно було здати кров, і я здала. Я зрозуміла, що це не так страшно. Я в тонусі постійно, кров оновлюється. Я щаслива, що я роблю добре діло", — говорить Ольга.

Зі слів Євгена Попова, для найактивніших донорів підготували сувеніри, аби подякувати за їх внесок.

Новини

26 червень 2024
25 червень 2024