Корнієнко хоче, щоб вже цього року побудували водогін для Миколаєва: «Це дуже практичне питання»

  • 08:51
  • 16.06.2024
20200207183712-3467

Перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що відсутність питної води у Миколаєві — одна з найбільших проблем в Україні, яку в найближчий час має вирішити держава.

Про це політик сказав, відповідаючи на питання керівника онлайн-медіа «НикВести» та журналіста Олега Деренюги під час конференції з відновлення України у Берліні.

Журналіст зокрема зауважив, що даний захід — третя масштабна конференція з відновлення, проте і досі не знайшлось жодного міжнародного партнера, який погодився б побудувати для Миколаєва водогін. 

Хоча нещодавно держава змогла забезпечити будівництво магістрального водогону, який подає питну воду в Кривий Ріг, що постраждав від обміління Каховського водосховища. Вода для міста надходить з річки Інгулець. На ці роботи уряд виділив Дніпропетровській області 10,6 мільярдів гривень.

— У нас в Миколаєві не можна пити воду з-під крану. І наш мер може підтвердити, що це небезпечно. Це вже третя конференція URC, тут багато важливих дискусій, але чомусь поки не знайшлось жодного фонду, іноземного уряду або інституції, яка б погодилась побудувати новий водогін у Миколаєві. Я хотів би спитати пана Корнієнко, невже у нас немає резервів державного бюджету, щоб миколаївці після 2 років відчули справжнє відновлення? Чому уряд знайшов мільярди гривень для водопроводу у Кривому Розі, а для Миколаєва ні?, — запитав Олег Деренюга.

На це віцеспікер відповів, що Україні наразі потрібна не лише підтримка за рахунок порад та навчань, але й в першу чергу фінансова, яка б могла вирішити ряд серйозних проблем для населення, наприклад, будівництво водогону в Миколаєві.

— Я вважаю, що конференція URC проходить дуже успішно. Вірю, що Миколаїв знайде партнерів для фінансування, що буде питна вода у Миколаєві. Я хочу, щоб така конференція мала практичний ефект, бо ми говоримо про якісь реформи, якийсь спільний план та цінності. Але Олег з Миколаєва хоче пити воду з-під крану. Це дуже практичне питання. І це один з прикладів того, що зараз ми маємо дуже велику кількість проблем у нашій країні з базовими потребами для людей. І нам потрібно вирішити це крок за кроком, місто за містом, зусиллями партнерів, які сприятимуть відновленню територіальних громад. Зараз я дещо попрошу, може це не дуже дипломатично, але я політик і можу собі дозволити. Якщо говорити про підтримку, то Україні потрібна не лише інституційна підтримка, не тільки поради, навчання, семінари та конференції. Нам потрібна практична бюджетна підтримка міст, які руйнує Росія, яка щодня атакує Харків, Миколаїв, Чернігів, Суми, Київську область та місто Київ, де теж багато проблем, — сказав Олександр Корнієнко.

При цьому він висловив сподівання, що кошти на відновлення водопостачання в Миколаєві вдасться залучити впродовж року, аби вирішити проблему регіону.

— Коли ми переможемо, після цього ми будемо раді отримати поради, підказки. Ми почнемо знаходити гроші всередині країни для відновлення. Ви ж знаєте, що всі наші податки йдуть зараз на армію, на укриття, на снаряди, йдуть на зарплату нашим відважним бійцям. Щиро дякую за підтримку України і хотілося б, щоб наступного року на цій конференції Олег вже не питав про водопостачання в Миколаєві. Сподіваюсь, так буде, — додав політик.

Новини

23 червень 2024
22 червень 2024