Миколаїв у трійці лідерів за ініційованими проєктами відновлення

  • 15:58
  • 14.06.2024
448135872_771274451854666_7118810010482247367_n

Внаслідок бойових дій та регулярних обстрілів кожного дня збільшується загальна сума прямих збитків житловій та нежитловій нерухомості, іншій інфраструктурі, транспортним засобам та товарним запасам України. Ця надскладна ситуація вимагає ухвалення рішень, які стосуються не лише відбудови окремих об’єктів, а комплексного державного підходу до процесу відновлення.

Ще у грудні 2022 року Transparency International (ТІ) Ukraine підготувала концепцію відбудови України, де запропонувала власне бачення того, яким шляхом можливо розв’язати найбільші ризики, що можуть виникнути в процесі відновлення країни.

Зокрема TI Ukraine пропонує долати ці ризики, застосовуючи інструменти відбудови: електронні системи ідентифікації життєвого циклу проєктів, які б дозволили виконувати їх максимально відкрито та прозоро. Першою в цьому переліку значилася електронна система управління відновленням DREAM, яка дозволяє здійснювати моніторинг проєктів відбудови та відстежувати результати відновлення, а отже, сприяє зниженню корупційної складової та підвищенню прозорості.

Більшість досліджуваних TI Ukraine українських міст уже почали використовувати цю систему. Станом на травень на територіях цих громад планують реалізувати понад 1300 проєктів із загальним бюджетом близько 80 млрд грн.

Нещодавно було оприлюднено результати дослідження використання системи DREAM на локальному рівні. Аналітики TI Ukraine виявили сильні сторони та зони зростання інструмента, щоб посилити ефективність, прозорість і підзвітність відбудови й відновлення.

Команда надіслала опитувальник 80 муніципалітетам, які минулого року брали участь у дослідженні прозорості міськрад. Також проаналізувала наявні публічні профілі відповідних міських громад у системі, нормативні акти з питань використання DREAM та отримала коментарі від розробників системи.

Отже, станом на 1 травня 2024 року, системою користувались, тобто мали ініційовані проєкти, 67 з 80 досліджуваних міст. Загалом у системі DREAM були наявні публічні профілі 75 міських громад.

Статистичні дані, доступні в цих профілях, свідчать, що на територіях громад планують реалізувати 1309 проєктів із загальним бюджетом 79,95 млрд грн. Серед них характер 76% проєктів позначений як «реконструкція / модернізація / ремонт», 19% — «нове будівництво», 5% — «товари / обладнання».

Найбільша кількість ініційованих проєктів запланована на територіях Ірпінської, Миколаївської та Харківської громад. До десятки лідерів за кількістю проєктів також потрапили Чернігівська, Кропивницька, Запорізька Олександрійська, Кам'янець-Подільська, Сумська та Чернівецька громади.

Серед 1309 проєктів переважну більшість - 73% - ініціювали міста.

А реалізувати найбільшу кількість проєктів планують на територіях Ірпінської, Харківської та Миколаївської громад.

Ознайомитися з профілем Миколаєва в системі DREAM можна за посиланням: http://surl.li/ulfjr

Новини

22 червень 2024
21 червень 2024