На Миколаївщині зареєстровано 126 тисяч людей зі статусом ВПО – виплати за новим порядком продовжили лише 33 тисячам осіб

  • 16:29
  • 29.05.2024
13cae161c829ad4ea62a1943ba0542ed.i900x600x580

На Миколаївщині понад 33 тисячам внутрішньо переміщеним особам продовжили виплати грошової допомоги, більшості ж скасували виплати через високий середньомісячний дохід. Проте, якщо у сімʼї є військовослужбовці, які виконують бойові завдання, їх дохід можуть не враховувати і продовжити виплати родині наступного розрахункового періоду.

Про це заявила директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації Оксана Єльчієва на своєму брифінгу, 28 травня.

Як розповіла директорка департаменту соцзахисту у березні цього року автоматично на пів року було продовжено виплати допомоги більше ніж 22 тисячам людей, які мають статус ВПО. Також було призначено допомогу 11 тисячам 385 людям згідно з поданих заяв. Загалом протягом 2024 року таку допомогу на проживання отримали на суму 851,7 мільйона гривень.

— Загалом на сьогодні на території області перебуває більше 126 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Протягом повномасштабного вторгнення через територію Миколаївської області пройшло більше 160 тисяч внутрішньо переміщених осіб. В порівнянні, до початку повномасштабного вторгнення на території області було зареєстровано 8351 особа, тобто ми розуміємо що це фактично в 15 раз збільшилась кількість внутрішнього переміщених осіб, – заявила Оксана Єльчієва.

Також вона поділилась, що найбільшою перешкодою при призначенні продовження виплати грошової допомоги ВПО стало питання щодо того, що більша кількість людей не проходила саме за розміром доходу, тобто середньомісячний дохід перевищував 9 тисячі 444 гривень.

— Було багато звернень щодо тих сімей де чоловіки або дружини виконують зараз обов'язок захисту України, на першій лінії виконують бойові завдання, відповідно, що їх розмір доходів значно перевищував 9 тисячі 444 гривень. Тому було прийнято рішення, і якщо така сім'я надасть відповідну довідку, що військовослужбовець виконує завдання по захисту Батьківщини, тобто виконує безпосередню участь у здійсненні заходів і забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні, то відповідно такі доходи не враховуються для розрахунку середньомісячного доходу для сім’ї. Така довідка може бути в довільній формі. Також нагадаю, що допомога призначається на 6 місяців, тобто вона продовжувалась з березня місяця на шість місяців, але якщо, наприклад, сім'я не проходила по доходам в зазначений період, вона може звернутись через пізніше. Таким чином на наступний розрахунковий період ми зможемо розглянути питання щодо призначення допомоги, – заявила директорка соцдепартаменту.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024