У Миколаєві сподіваються з вересня запустити 29 шкіл для очного та змішаного навчання

  • 08:18
  • 15.05.2024
школа_3

Навчальний клас у пошкодженій Першій українській гімназії імені Миколи Аркаса у Миколаєві, фото "НикВести"

Міська влада Миколаєва планує з вересня запустити 29 шкіл для очного та змішаного навчання, однак остаточне рішення має ухвалити Миколаївська обласна військова адміністрація. 

Про це у коментарі «НикВести» розказав міський голова Олександр Сєнкевич.

Раніше повідомлялось, що більшість закладів освіти Миколаївської області, що працюватимуть в очному режимі, перейдуть на позмінний формат навчання. Це повʼязано з тим, що більшість укриттів у навчальних закладах не розраховані на кількість учнів та персоналу школи. Як повідомляла під час свого недавнього брифінгу начальниця директорка департаменту освіти і науки Алла Веліховська, Міністерство освіти України пропонує три формати освіти. Перший — заклади освіти, що працюють повністю очно (деякі з позмінним форматом навчання), другий — заклади, у яких буде змішана форма. Третій формат — також освітні заклади, де буде виключно дистанційне навчання. Нагадаємо, що для облаштування укриттів у всіх навчальних закладах Миколаївської області необхідно близько 6,7 мільярдів гривень. 

Мер Олександр Сєнкевич вважає, що у 2024-2025 навчальному році можна запустити у Миколаєві 29 шкіл за змішаною формою навчання.

— Наскільки мені доповідала начальниця управління освіти Ганна Лачко, ми плануємо запустити за тими вимогами 29 шкіл у Миколаєві. З усіх шкіл, які є в Миколаєві. Вони можуть виконувати всі завдання, які поставлені по міністерствам. Я впевнений, що там будуть перевірки, і буде прийнято рішення щодо запуску. Може ця цифра зменшитись, наприклад. В будь-якому разі ми про це повідомимо раніше, щоб люди могли орієнтуватися, в яку школу вони будуть подавати документи і яким чином. Ми проаналізуємо цю інформацію і зможемо сказати, в яких школах відбуватися буде навчання в дві зміни, — сказав Олександр Сєнкевич.

За його словами, у таких школах є найпростіші укриття. Щодо наявності бомбосховищ, то таких шкіл у Миколаєві, за його словами, дві.

Зазначимо, що минулого року також повідомлялось про наміри запустити очне навчання у Миколаєві, однак в результаті цього так і не відбулось. Мер Миколаєва тоді пояснив це тим, що для міста все ще існує загроза ураження балістичними снарядами. 

— Цього року, я сподіваюся, що буде рішення (про можливість навчати в школах очно, — прим.). На рівні області повинно бути таке рішення, але в будь-якому разі воно повинно бути узгоджене з міністерством, — зазначив Олександр Сєнкевич.

Щодо шкіл, де зараз немає можливості організувати очне навчання через відсутність укриттів, то, як зазначив міський голова, влада буде шукати можливості побудувати бомбосховища на території таких навчальних закладів за допомогою міжнародних донорів.

— Будемо продовжувати працювати з міжнародними партнерами щодо влаштування бомбосховищ, будівництва нових бомбосховищ на території, ремонту шкіл. Зараз, найближчим часом, Перша українська гімназія імені Миколи Аркаса буде ремонтуватися за рахунок наших партнерів з Данії. Друга гімназія вже ремонтується. Поступово ті об'єкти, які не мають бомбосховищ, будемо окремо будувати їх. Шукати на це гроші іноземних партнерів, — сказав мер.

Новини

26 липня 2024
25 липня 2024