Держдеп США вніс телемарафон «Єдині новини» до звіту про порушення прав людини

  • 15:58
  • 24.04.2024

Держдепартамент США оприлюднив щорічний звіт про дотримання прав людини у світі, зокрема в Україні. Там згадали про телемарафон «Єдині новини» як приклад порушення свободи висловлення думок.

Звіт опублікували на сайті Держдепу.

Держдеп США зазначає, що підписання указу про введення воєнного стану в лютому 2022 року нібито дозволило запровадити обмеження для ЗМІ та медіасвободи. У звіті стверджують, що телемарафон дотримується «урядової лінії» у висвітленні російсько-української війни, щоб забезпечити безпрецедентний контроль над телевізійними новинами у прайм-тайм.

Крім того, за інформацією Держдепу, деякі медіа повідомляли про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення і тиск з боку Офісу президента ще навесні 2022 року.

У звіті стверджується, що уряд «забороняв, блокував або накладав санкції на ЗМІ та окремих журналістів», які вважалися загрозою національній безпеці або які висловлювали позицію, що, на думку влади, підривала суверенітет і територіальну цілісність країни.

– Деяких спікерів, які критикували уряд, також занесли до чорного списку телемарафону. Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній в соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали, — йдеться у звіті.

Держдеп додав, що на свободу ЗМІ в України продовжували впливати й інші практики, зокрема самоцензура. У звіті стверджують, що за кількома винятками люди в Україні зазвичай можуть публічно і приватно критикувати уряд та обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, не побоюючись «офіційних репресій».

Неурядова організація Freedom House оцінила пресу України як «частково вільну». Згідно з висновком, незалежні ЗМІ та сайти новин висловлювали широкий спектр поглядів, але уряд вжив певних заходів, щоб обмежити роботу журналістів для «протидії російській дезінформації» та «вирішити інші проблеми безпеки» під час війни.

Від 26 лютого 2022 року, після широкомасштабного вторгнення росії, в ефірі кількох загальнонаціональних каналів транслюється спільний телемарафон «Єдині новини». Його критикують зокрема за те, що він дав надію на швидку перемогу. Марафон називають однією з форм цензури. До марафону не запросили «5 канал», «Прямий» і «Еспресо TV», які повʼязують із Петром Порошенком.

Новини

5 травня 2024
4 травня 2024