На Миколаївщині набирає обертів механічне розмінування

  • 09:19
  • 23.04.2024
DRC_Demining machine_Ukraine4

20 квітня у Миколаєві Данська рада у справах біженців (DRC) провела демонстрацію роботи машини для розмінування. Це перша машина такого типу, яку організація починає застосовувати в Україні, повідомили в організації.

Завдяки фінансуванню від Федерального міністерства закордонних справ Німеччини DRC розпочинає очищувати території від мін та інших вибухонебезпечних предметів спеціальними машинами. Перша машина серії GCS-200 вже на Миколаївщині. Наразі триває навчання операторів машини і процедура акредитації, тож незабаром DRC почне використовувати їх на забруднених територіях.

Машина керується дистанційно та може очищувати до 12 000 м² на день, що у 200 разів більше порівняно з групою демінерів, яка за день очищує близько 60 м².

«Кожен крок вперед у розмінуванні території — це крок до більшої безпеки, крок до відновлення нормального і мирного життя. Я пишаюся тим, що Німеччина робить такий значний внесок у розмінування забруднених земель в Україні. Ми робимо це у тісній співпраці з українським урядом та завдяки надзвичайній підтримці наших міжнародних партнерів», — сказав Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер.

DRC займається гуманітарною протимінною діяльністю в Україні з 2014 року, утім до цього часу роботи з очищення проводились вручну демінерами. Завдяки машинам для розмінування процес очищення стає в рази швидшим: на ділянках, де їх застосовують, демінери лише перевіряють якість роботи машини.

«Я дуже рада, що DRC може додати новий інструмент до свого арсеналу засобів розмінування. Такі машини значно підвищують ефективність операцій з вивільнення земель. Доставка цієї машини в Україну була довгою і складною, і я пишаюся тим, що ми нарешті перейшли цей поріг. Тепер команди з розмінування в Миколаївській області зможуть працювати швидше, що є критично важливим з огляду на масштаби мінного забруднення в Україні. Наступного місяця ми очікуємо отримати ще одну таку машину», — додає голова Сектору DRC з гуманітарного роззброєння та миробудівництва Роксана Боболіку.

Згідно з даними ООН, з лютого 2022 року понад 1 000 цивільних осіб загинули або отримали поранення від мін та вибухонебезпечних залишків війни. Забруднення вибухонебезпечними предметами продовжує загрожувати життю та засобам до існування понад 6 мільйонам українців. Прискорене розмінування дає можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України.

Данська рада у справах біженців — міжнародна гуманітарна організація, яка надає допомогу людям, які постраждали від вимушеного переміщення. В Україні представництво DRC було відкрите 2014 року і зараз організація надає підтримку ВПО та постраждалим від війни у 19 областях. В рамках проєкту, що фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини, DRC реалізує різного роду гуманітарну протимінну діяльність: від інформування населення щодо ризиків вибухонебезпечних предметів до безпосереднього очищення забруднених територій.

Новини

3 травня 2024
2 травня 2024