«Позбавити нас імʼя Верещагіна — кинути виклик здоровому глузду»: директор миколаївського музею про можливу зміну назви

  • 12:22
  • 21.04.2024
vareshagina-optimized

Директор Миколаївського обласного художнього музею імені Василя Верещагіна Сергій Росляков не вважає за потрібним позбавлятись від імені російського художника в назві закладу.

Свою позицію в розмові з «НикВести» він аргументував тим, що Василь Верещагін був космополітом і не підтримував військових дій.

Сергій Росляков пояснив, що художник-баталіст, який зображав на полотнах війну, її не підтримував, а натомість намагався висміяти, показуючи наслідки цих дій для людства. Зокрема одним з таких є картина «Апофеоз війни», де зображено піраміду з людських черепів на тлі суцільної руйнації. 

— Верещагін був людиною-космополітом. Він був людиною світу. Наприклад, він 17 років мешкав у Парижі. 9 років він мешкав у Мюнхені. І жінка у нього була німкеня Катерина. 6 років мешкав в Індії, півроку в Японії, в США декілька років. І він навіть товаришував з президентами Сполучених Штатів. Є переписка з Теодором Рузвельтом, і він писав його портрети. Рузвельт його запрошував до Білого Дому. Він ненавидів війни. Він писав навіть дітям рідним, що завжди хотів писати сонце, а не війну, проте настільки ненавидів війну, що повинен показувати її гримаси, — сказав Сергій Росляков.


Сергій Росляков, директор Миколаївського  музею імені, фото: «НикВести»В. ВерещагінаСергій Росляков, директор Миколаївського музею імені В. Верещагіна, фото: «НикВести»

На думку директора закладу, позбавляти памʼятки культури історичних назв лише за наявністю в постатей російського коріння є однодумством, якого в цивілізованому суспільстві не має бути.

— Ми, наприклад, можемо казати, що хтось інший має російські коріння. Ну, наприклад, Марко Вовчок (Марія Вілінська, письменниця родом з Російської імперії, — прим.). Я гадаю, що якщо відібрати ім'я Верещагіна, це виклик буде взагалі здоровому глузду. Важко бути цивілізованою людиною після цього. Це мій погляд. Я можу мати право на власну думку. Не може бути однодумства в громаді. Якщо є однодумство, то це вже не громада, — висловив позицію Сергій Росляков.

«Орли» («Забутий солдат»), фото: «НикВести»«Орли» («Забутий солдат»), фото: «НикВести»

Варто зазначити, що сам Василь Верещагін у Миколаєві ніколи не був, а музей був заснований в 1914 році на честь 10 річниці загибелі художника місцевими членами спілки художніх мистецтв.

Роками Василь Верещагін подорожував країнами світу, де проходили персональні виставки художника. Проте після однієї з виставок у російському Петербурзі його звинуватили в антипатріотизмі. Крайнє невдоволення роботами Верещагіна висловив і тодішній імператор Олександр ІІ.

Картина «Апофеоз війни». На рамі зроблено напис: «Присвячується всім великим завойовникам — минулим, сьогоденням та майбутнім».Картина «Апофеоз війни». На рамі зроблено напис: «Присвячується всім великим завойовникам — минулим, сьогоденням та майбутнім».

Загинув художник під час російсько-японської війни у 1904 році на броненосці «Петропавловськ» разом з відомим миколаївцем, кораблебудівником Степаном Макаровим.

Новини

3 травня 2024
2 травня 2024