Командир «Азову» Прокопенко закликав скасувати поправки, що забороняють передавати бригаді зброю зі США

  • 08:18
  • 20.04.2024

Командир бригади «Азов» Денис Прокопенко (Редіс) закликав скасувати поправки до законодавства США, що забороняють передавати західну зброю його військовому підрозділу.

Про це він написав у Facebook.

Прокопенко розповів, що від 2017 року низка американських законів про консолідовані асигнування США містить поправку, яка забороняє надавати будь-яку допомогу, зокрема зброю, «Азову». За його словами, цю поправку пояснювали тим, що «Азов» є «відверто неонацистським» і «фашистським». 

Згодом цю поправку скасували, однак заборону на передачу зброї бригаді встановив закон «Ліхі», який, на думку Прокопенка, ухвалили на основі характеристик «Азову» від західних ЗМІ під впливом російської пропаганди.

Командир підрозділу заявив, що існування таких поправок призвело до того, що «Азов» не мав західного озброєння під час оборони Маріуполя у 2022 році.

– Я наголошую на тому, що сам факт існування подібних поправок та заборон, не лише не дозволяє «Азову» ще ефективніше виконувати поставлені бойові завдання, а є ударом по обороноздатності нашої держави, ганьбить імідж України на міжнародній арені та є принизливим для всього українського війська, — написав Прокопенко.

Зазначимо, до останнього законопроєкту про допомогу Україні в Конгресі США внесли вже 137 правок. Республіканка-трампістка Марджорі Тейлор Грін серед іншого запропонувала заборонити фінансувати коштами з пакета батальйон «Азов» (офіційна назва — 12-та бригада спецпризначення «Азов» Національної гвардії України — ред.)

Новини

3 травня 2024
2 травня 2024