росія вимагала від соцмережі «ВКонтакте» надати особисті дані організаторів Майдану

  • 07:30
  • 18.04.2024
Снимок экрана 2024-04-17 в 19.56.34

Під час протестів на Майдані у 2013 році російська влада вимагала в соцмережі «ВКонтакте» надати персональні дані організаторів акцій.

Про це розповів засновник «ВКонтакте» та Telegram Павло Дуров в інтерв'ю американському проросійському журналісту Такеру Карлсону.

За його словами, під час Майдану українці використовували «ВКонтакте», щоб організовувати протестні акції. Водночас керівництво соцмережі отримало «чи то запит, чи то наказ» від російської влади, яка просила особисті дані організаторів протестів в Україні.

– Наша відповідь була: "Заждіть, це інша країна. Ми не зрадимо наших українських користувачів, бо ви нас просите про це". Ми вирішили відхилити [прохання], — заявив Дуров.

Згодом його начебто поставили перед вибором: або підкорятися наказам російської верхівки, або продати свою частку в компанії й виїхати з країни.

Зазначимо, в Україні соцмережа «ВКонтакте» заблокована з 2017 року указом тодішнього президента Петра Порошенка. У 2020 році Зеленський продовжив заборону.

Дуров також сказав, що заяви про те, що його інша соцмережа — Telegram — співпрацює з російською владою роблять ті, «хто має обмежене розуміння, як він (Telegram — ред.) з'явився».

– Їх можуть заохочувати наші конкуренти, бо вони бачать це як легкий спосіб дискредитувати нас, — каже засновник Telegram.

Новини

30 квітня 2024
29 квітня 2024