Інститут нацпамʼяті закликав уточнити висновки про належність Булгакова до символів імперської політики росії

  • 13:56
  • 14.04.2024
18-bulhakov

Український інститут національної памʼяті закликав експертну комісію ще раз проаналізувати обʼєкти, повʼязані з письменником Михайлом Булгаковим, на належність до символів російської імперської політикиІнститут нацпамʼяті визнав письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики.

Про це повідомили в УІНП.

Інститут наголошує — визнання чи невизнання об’єктів, повʼязаних із Булгаковим, символікою російської імперської політики не є «забороною Булгакова». Отже, висновок комісії стосовно Булгакова не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

Водночас Інститут зауважує, що якщо підтвердиться зневажливе ставлення письменника до українського державотворення, ідеї незалежної української республіки, виразні симпатії до російської шовіністичної політики, порушать питання подальшої нормалізації  його постаті в публічному просторі.

– Деколоніальне визволення не може відбутися без якісного осмислення українським суспільством свого минулого. Роль музеїв у цьому процесі — одна з ключових, — пояснили в Інституті нацпамʼяті.

Інститут закликає громадськість розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів творчої діяльності.

Новини

29 квітня 2024
28 квітня 2024