Як Україна застосовує штучний інтелект?

  • 15:36
  • 19.12.2023

Нещодавно урядом України було визначено інновації, як основний вектор розвитку держави та бізнесу на майбутнє, а також було презентовано Глобальну інноваційну візію WINWIN. Одним з перерахованих пунктів, на які Україна робити ставку у найближчі роки, став штучний інтелект, що став справжнім трендом останніх років у світі. Експерти та аналітики впевнені, що на сьогодні Україна досить легковажно ставиться до цього елемента технологічного прогресу.

Тенденції у світі

Про стрімке зростання ролі інструментів на базі штучного інтелекту говорить його всебічне застосування у розробці програмного забезпечення в IT-індустрії, а також збільшення галузей, де його інтеграція допомагає оптимізувати роботу та перетворюється на незамінного помічника для людини. Україна ж поки лише опановує нові горизонти його застосування, а одним з напрямків стала індустрія гемблінгу - в ній штучний інтелект спрямовано на покращення персональних рекомендацій та забезпечення безпечного середовища для гри. Наприклад, каталог слотів Єльслотс налічує сотні пропозицій, тоді як використання сучасних інструментів допомагає краще дослідити поведінку кожного окремого гравця.  

Підсумком 2023 року для світової спільноти став перший документ, що регулює застосування штучного інтелекту та окреслення майбутніх перспектив його вивчення та розвитку. Саміт відбувся у Великобританії, найближчим часом щось схоже планує провести Південна Корея, а вже у 2024 році аналогічний захід організовуватимуть французи.

Проте разом із перспективами розвитку активно обговорюються також і можливі загрози, повʼязані зі стрімким розвитком штучного інтелекту. Зокрема ще нещодавно одним з найобговорюваніших питань було чи не позбавить він у майбутньому тисячі людей роботи? Україна ж поки що лише на етапі знайомства з технологіями майбутнього, проте впевнено рухається їм назустріч.

Оборона, освіта та бізнес

Будь-які інструменти штучного інтелекту для ефективного застосування вимагають їх досконалого вивчення. Для українців вони більше відіграють розважальну роль, а результати всілякого креативу ми мали нагоду спостерігати протягом року.

Один з напрямків, де ШІ вже зараз приносить користь - це освіта. За даними опитування Центру Разумкова, близько 5% українців сьогодні використовують такі інструменти у навчанні. В цьому напрямку можливості безмежні - адаптивне навчання, персональні програми, аналіз великої кількості даних тощо.

За результатами опитування можна зробити висновок, що на опанування новітніх технологій Україні ще знадобиться час:

  • Більшість (42%) “приблизно уявляють”, що таке штучний інтелект;

  • 24% добре з ним знайомі;

  • 40% не знаю про ШІ нічого.

Тим часом ті, хто його вже опанував, активно застосовують його у бізнесі - розробка, дизайн, маркетинг, обробка даних, iGaming.

Пріоритетним сьогодні залишається військовий напрямок, де Україна потроху виходить на новий рівень в тому числі і завдяки ШІ. Його інструменти допомагають військовим у розвідці, коригуванні вогню, ідентифікації ворожих сил та багато іншого. Позитивні приклади застосування штучного інтелекту західними партнерами саме у військовій справі говорить про те, що вже у наступному році Україна зробить крок вперед і у цьому напрямку. 

Новини

4 травня 2024
3 травня 2024