Волонтери на Миколаївщині зробили найбільшу маскувальну сітку

  • 14:27
  • 05.06.2023
dsc0521_647998b162f5f

Маскувальну сітку площею більше тисячі квадратних метрів зробили волонтери з Врадіївки на Миколаївщині.

Про це повідомляє видання 0512.

Презентація сітки пройшла у Врадіївці, 1 червня, на День захисту дітей. Діти у вишиванках, спортсмени, волонтери та місцеві жителі урочистою ходою пронесли сітку центральною вулицею селища міського типу.  

Голова громадської організації "Молодь - майбутнє нації” Євгеній Нотевський розповів, що ідея з побиття рекорду виникла спонтанно.

– Ми їздили в село Багачівку, де волонтери вже працювали над маскувальними сітками, а потім я запропонував встановити рекорд. Волонтери підтримали цю ідею. На її реалізацію пішло 10 днів і сьогодні ми її урочисто презентували. Було відчуття, що ми провели не просто ходу, а репетицію параду нашої майбутньої Перемоги, - зазначив Євгеній. 

Очільниця Врадіївського волонтерського підрозділу  організації та місцева підприємиця Лідія Левицька розповіла, що почала допомагати Захисникам-землякам ще з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

– Спочатку я передавала бійцям щось зі свого магазину, різні побутові товари. Потім з односельчанами ми почали робити заготовки із перекусами, плести маскувальні сітки, робити окопні свічки. Ми також робимо разом із дітьми різні поробки, які потім продаємо за благодійні внески і кошти направляємо на допомогу хлопцям, - сказала Лідія Левицька.

За словами Лідії Левицької ідею із побиття рекорду вона підхопила одразу. 

– Над сіткою шириною 5 метрів та завдовжки 200 метрів ми працювали 10 днів. Позмінно.   До виготовлення маскувальної сітки долучилося майже 300 людей, серед яких найменшому волонтеру було 3 роки, а найстаршому - 94 роки. У плетінні взяло участь жителів близько 10 сіл. Плели ми зранку і до ночі, - відмітила Лідія Левицька.

Волонтерка Лариса Лука працює із дітьми у місцевому Будинку творчості. Говорить, що коли їй запропонували до заходу пошити ще тризуб та національний прапор, то вона не змогла відмовити та працювала кілька днів самотужки. 

– Я працювала три дні, сама, після роботи. Спала по кілька годин, тому що хотіла встигнути реалізувати задум. Мене мотивують діти. Вони завжди говорять, що нашим хлопцям там набагато важче, тому ми виразили таку символічну підтримку їм, - резюмувала Лариса Лука. 

Староста Іванівського старостинського округу Галина Волошановська розповіла, що люди з її громади з особливою мотивацією працювали над найбільшою маскувальною сіткою Миколаївської області.

– Особливість цієї сітки у тому, що є суцільною, має одну камуфляжну палітру, практично не має вузлів. Ще вноча фактично не мокне під дощем і що головне для хлопців - легка. Тому військові дуже її чекають. Саме такі маскувальні сітки ми плетемо наразі і вони користуються попитом серед військових. Над сітками ми фактично працюємо постійно, маємо замовлення від хлопців з різних підрозділів наперед. Над сіткою тільки з мого старостатуту працювали 60 чоловік, - сказала Галина Волошановська.

У плетінні сітки також приймали участь і діти. Дочка Галини - Вероніка говорить, що вдома їй було сумно, тому вона ходила з мамою плести сітки.

– Я ніколи не уявляла, що мені доведеться це робити. Мама показала як саме це робити. Я спробувала. У мене добре виходило та я навіть почала вчити і інших це робити. Я просто хочу, щоб наші Воїни скоріше повернулися додому, - зазначила дівчинка. 

Інший юний волонтер - Артем разом з батьками приїхав у Врадіївку з Миколаєва. До плетіння сітки 9-річного хлопця долучила бабуся.

– У мене не одразу виходило, але потім я став нормально плести. Я бажаю нашим військовим щастя та здоров'я. Сітку наші бійці використовують для покрівлі техніки, тому я сподіваюсь, що вона їх захистить, - резюмував хлопчик.

Сітку планують розрізати на кілька частин та відправити на найгарячіші напрямки на схід України. Самі волонтери говорять, що впевнені, що їх сітка є найбільшою, тому що більше, ніж 200 метрів дістати неможливо і вони налаштовані побити новий національний рекорд - зробити більше 2208 квадратних метрів та присвятити сітку нашій Перемозі. 

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024