Бізнес-партнер Коломойського привласнив майже 600 млн грн «Укртатнафти». Це сталося у день російського вторгнення — СБУ

  • 14:27
  • 03.06.2023
webp_large.webp

Правоохоронці викрили колишнього члена наглядової ради ПАТ «Укртатнафта» Михайла Кіпермана, який є бізнес-партнером Ігоря Коломойського, на привласненні майже 600 мільйонів гривень цієї компанії.

Про це йдеться на сайті Служби безпеки, яка викривала цю схему разом із Бюро економічної безпеки.

За даними слідства, колишні керівники вивели з рахунків «Укртатнафти» майже 600 мільйонів гривень. Це сталося за ініціативи Кіпермана — колишнього члена. Вони це зробили у день російського повномасштабного вторгнення: СБУ припускає, що зловмисники розраховували на те, що не доведеться відповідати за скоєну крадіжку.

За інформацією правоохоронців, 24 лютого 2022 року «Укртатнафта» перерахувала на європейську компанію майже 600 мільйонів гривень. Фактичним власником цієї компанії є Кіперман. Ці гроші були призначені для іншого постачальника: ними мали сплатити раніше зафрахтовані 84 тисячі тонн сирої нафти.

На момент махінації ця сировина уже перебувала в Одеському порту і мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцький НПЗ. СБУ каже, що для реалізації оборудки колишній топменеджмент «Укртатнафти» створив «договір-клон», у якому змінив реквізити отримувача платежу.

Тож правоохоронці повідомили про підозру Кіперману за частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 200 та частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цими статтями — 12 років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

СБУ зазначає, що наразі Кіперман переховується від правосуддя за кордоном. Тож правоохоронці готуються оголосити його у міжнародний розшук.

Новини

25 квітня 2024
24 квітня 2024