Білий дім став сміливіше перетинати «червоні лінії» Кремля щодо постачання озброєння Україні – WP

  • 07:50
  • 02.06.2023
180888-1_large

Білий дім останнім часом легше ухвалює рішення про передачу Україні озброєння, яке у Кремлі вважають «червоними лініями».

Про це пише The Washington Post із посиланням на американських чиновників.

Незважаючи на «апокаліптичні попередження» з боку росії, США поступово погодилися розширити арсенал України за рахунок ракет Javelin і Stinger, ракетних установок HIMARS, передових систем протиракетної оборони, безпілотників, гелікоптерів, танків M1 Abrams і невдовзі винищувачів.

За словами американських чиновників, ключовою причиною такого зрушення в політиці поставок стало те, що володимир путін з перших днів повномасштабної війни погрожував Заходу за постачання зброї, але своїх погроз не виконав. Його блеф вселив у лідерів США та Європи певну впевненість у тому, що вони можуть продовжувати допомагати Україні без серйозних наслідків.

Офіційні особи США кажуть, що управління ризиком ескалації залишається одним із найскладніших аспектів війни для Джо Байдена та його радників із зовнішньої політики. За словами чиновників, при ухваленні рішення про те, які нові системи озброєнь надати Україні, вони орієнтуються на чотири ключові фактори.

– А чи їм це потрібно? Чи можуть вони використовувати його? У нас це є? Якою буде відповідь росії?, – розповів високопосадовець Держдепартаменту.

Відсутність реакції росії, кажуть співрозмовники видання, вплинула також на ключову в оточенні Байдена людину – держсекретаря Ентоні Блінкена – яка спонукає адміністрацію та союзників робити більше для підтримки України. Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван також вважає, що переваги постачання більш смертоносної зброї Україні переважують ризики ескалації.

За словами офіційних осіб США, можливим поясненням небажання путіна вдарити по Заходу є погіршення стану російських збройних сил.

– Схоже, що зараз вступати в пряму конфронтацію з НАТО не в їхніх інтересах. Вони не мають хороших можливостей для цього, – вважає високопоставлений представник США.

Новини

28 березня 2024
27 березня 2024