40 країн закликали Росію негайно звільнити мера Херсона та всіх інших міських голів

  • 15:58
  • 31.03.2023
krajini

Росія має припинити переслідування представників місцевих громад на тимчасово загарбаних територіях України і звільнити всіх незаконно затриманих, зокрема, міських голів.

Про це йдеться у спільній заяві 40 країн, виголошеній послом Великої Британії при СОТ та ООН у Женеві Саймоном Менлі. Дана заява опублікована на сайті британського уряду.

Британський посол підкреслив, що Росія систематично переслідує представників місцевих громад на територіях, які намагається незаконно анексувати. 

– Це частина стратегії Росії з придушення незгоди та встановлення свого контролю шляхом залякування місцевого населення. Серед захоплених – журналісти, активісти, релігійні діячі та лідери місцевих громад, – заявив він.

Як зазначив Менлі, від 24 лютого 2022 року на тимчасово загарбаних територіях затримано щонайменше 30 міських голів, принаймні шестеро з них досі залишаються в ув’язненні.

Зокрема, Менлі згадав про міського голову Херсона Ігоря Колихаєва, міського голову Голої Пристані Олександра Бабича, голову Хрестівської тергромади Каховського району Херсонської області Сергія Хільченка та інших, захоплених у період з березня по червень 2022 року. Дипломат підкреслив, що Росія досі не підтвердила їх місцеперебування, а їхні сім’ї не отримували інформації про самопочуття близьких.

Також у промові згадувався колишній мер Херсона Володимир Миколаєнко, якого викрали у квітні 2022 року. Повідомляють, що його родина знає, що він утримується в Росії, але не проінформована, чому і де.

Заяву зроблено від імені 40 країн, серед яких Велика Британія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Боснія і Герцеговина, Нова Зеландія, Австралія, Північна Македонія, Грузія, Албанія, Канада, США, Ісландія, Україна, Японія та Молдова.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024