Половина українців, які виїхали після початку вторгнення РФ, вирішила не повертатися до України з причин безпеки - опитування

  • 16:26
  • 28.03.2023
232363_polshcha_zminy_new_960x380_0

Питання безпеки стало причиною неповернення до України для 50% громадян, які виїхали з країни після 24 лютого 2022 року.

Про це свідчать результати онлайн-опитування з оцінки міграційних процесів і настроїв українців, які презентував виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко на пресконференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

Згідно з опитуванням, у 37% респондентів є найближчі родичі (чоловік або дружина, діти, батьки), які були змушені залишити Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії, а у 80% - друзі та знайомі, з якими вони спілкуються особисто.

Основною причиною від'їзду 58% назвали відсутність почуття безпеки, стільки ж висловилися про необхідність турботи про дітей та їх майбутнє, 57% вважають, що причина - у підвищеному рівні небезпеки.

Відповідаючи на запитання щодо ставлення до необхідності повертатися українцям, які виїхали після 24 лютого 2022 року, 46% респондентів зазначили, що "кожен вирішує за себе", 21% обрали варіант "так, одразу після завершення війни (до процесу відновлення країни)", 16,5% - "так, якщо немає загрози окупації їхніх територій".

Щодо оцінки намірів найближчих родичів, які виїхали, повертатися до України, 36% респондентів відповіли "однозначно так - вони це твердо вирішили", 32% вважають це можливим, "якщо тут буде робота і буде безпечно", 14% вважають, що це навряд чи відбудеться, "оскільки вони починають облаштовуватися на новому місці", 5% сказали, що - ні, 3% опитаних самі мають намір за можливості виїхати до родичів.

Водночас 44% респондентів вважають, що їхні друзі та знайомі зможуть повернутися, якщо в Україні буде безпечно та вдасться вирішити питання з працевлаштуванням, 29% переконані, що так однозначно буде, бо "вони про це постійно говорять", 15% - обрали варіант "навряд чи" і 2% - "ні".

Серед причин, що впливають на рішення людей повертатися до України, - родинні зв'язки (60%), звичний спосіб життя та оточення (46%), безпека (42%), наявність роботи (36%), патріотизм (32%), невдачі з облаштуванням за кордоном (27%), піклування про дітей, бо вони мають жити та навчатися в Україні (16%).

Водночас причинами не повертатися до України 55% респондентів назвали життєві перспективи, 50% - безпеку, 48% - наявність роботи, 33% - турботу про дітей (вони мають здобути нормальну освіту й розпочати нове життя), 28% - комфорт, 27% - відсутність боротьби з корупцією та люстрації проросійських сил в Україні.

21% опитаних також зазначили, що серед їхніх знайомих, друзів і колег є чоловіки, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, хоча не мали на це законних причин або підстав (59% відповіли "ні", 19% - "не знаю", і ще 1% відмовився відповідати на це запитання).

Крім того, 47% респондентів на запитання про те, чи мають українські біженці допомагати Україні, відповіли, що кожен вирішує сам, 28% вважають, що з цією метою (на потреби ЗСУ) слід перераховувати частину своєї зарплати. Середньомісячні пожертви українців, які виїхали, згідно з опитуванням, становлять 51-100 грн (про це повідомили 16,4% респондентів, тоді як 18,2% відповіли, що не допомагали ЗСУ або волонтерам коштами протягом останніх трьох місяців).

Онлайн-опитування "Оцінка міграційних процесів і настроїв" провів Український інститут майбутнього спільно з компанією "Нью Імідж Груп" протягом 20-23 березня. Респонденти дали відповіді на запитання щодо їхньої мотивації повертатися до України чи залишатися за кордоном, оцінили ймовірність повернення своїх друзів і родичів.

В опитуванні взяли участь 1,2 тисячі респондентів, серед яких доросле населення України інтернет-користувачів віком від 18 років і старше. Статистична похибка з імовірністю 0,95 не перевищує 2,89%.

Опитування проводили на всій території України, крім населених пунктів на тимчасово непідконтрольних територіях частини Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей, тимчасово окупованої АР Крим.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024