УПЦ заборонили вхід до печер і мощей Києво-Печерської лаври, на території працюватиме комісія Мінкульту

  • 10:20
  • 22.03.2023
e27a4d29dc6c4c365b4ad93427db98ee.i999x999x670

З вівторка, 21 березня ченцям і вірянам Української православної церкви Московського патріархату заборонили заходити до печер Києво-Печерської лаври, тому що комісія оцінює збереження культурних цінностей.

Про це повідомляє пресслужба церкви.

Зазначається, що також припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських.

– 20 березня 2023 року від керівництва національного заповідника "Києво-Печерська лавра" на адресу монастиря надійшов лист із повідомленням про те, що відтепер доступ до Ближніх і Дальніх печер музеєм буде припинено через роботу комісії, що визначатиме рівень схоронності "культурних цінностей" (саме так представники Мінкульту та заповідника називають мощі преподобних та інші святині), - ідеться в заяві.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент повідомив, що комісія працює з 20 березня. Дата закінчення її роботи невідома, але під час роботи комісії віряни не зможуть поклонятися мощам.

Зокрема, у листі чиновника Мінкульту повідомляється, що внаслідок створення комісії, яка визначатиме «наявність, збереженість і стан збереження культурних цінностей», «доступ до об'єктів (тобто, храмів і печер) буде обмежено».

Як відомо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано. У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024