Український криголам «Ноосфера» прибув на станцію «Вернадський» для «великого ремонту»

  • 09:38
  • 29.01.2023

Флагман українського науково-дослідного флоту — криголам «Ноосфера» — 27 січня дістався до антарктичної станції «Академік Вернадський». 

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

Юрій Отруба розповів, що прибуття «Ноосфери» — це не лише можливість побачитися з колегами та земляками після 10 місяців зимівлі, а й початок «великого ремонту» на станції «Вернадський».

Криголам доправив до станції вантажі та команду українських технічних фахівців. У найближчі кілька місяців вони мають провести невідкладні роботи з модернізації «Вернадського», які потрібні для успішної зимівлі наступної, 28-ї УАЕ. Зокрема йдеться про заміну системи опалення й роботи із заземлення дизельної та головної будівлі станції.

Український науково-дослідний криголам «Ноосфера» в Антарктиді, січень 2023 року

Передбачається, що після розвантаження криголам «Ноосфера» вирушить до чилійського порту «Пунта-Аренас», щоб забезпечити майбутню перезмінку річних експедицій на «Вернадському».​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Нагадаємо, що наприкінці грудня український криголам «Ноосфера» почав другий антарктичний сезон і вирушив з порту Кейптауна до Антарктиди. Спершу судно доправило вантажі та команду полярників на польську антарктичну станцію «Арцтовський», яка розташована на острові Кінг Джордж.

Новини

24 квітня 2024
23 квітня 2024