СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП, який був соратником патріарха Кирила

  • 13:46
  • 02.12.2022
imgonline_com_ua_resize_7puzwkxjbb

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому керівнику Кіровоградської єпархії УПЦ (МП), який координував поширення прокремлівських поглядів у регіоні з Московськии патріархом Кирилом та входив до його найближчого оточення.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема Криму.

Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей у Росії.

Слідство встановило, що у церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях РФ. У цих книгах російські «автори» ставили під сумнів українську державність та вихваляли кремлівський режим.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість ворожих друкованих матеріалів, а також документи із доказами листування з московськими «кураторами».

Відповідно до висновків незалежної експертизи, злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України.

Митрополиту повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

28 березня 2024
27 березня 2024