Столтенберг озвучив умову для членства України в НАТО

  • 19:21
  • 30.11.2022
gettyimages_1239270061__1__1_650x410

Передумовою для того, щоб розпочався процес вступу України в НАТО є її перемогу війні з Росією. Зараз це є пріоритетом.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час саміту Альянсу в Бухаресті.

– Попередньою умовою для того, щоб це питання (вступу України в НАТО - ред.) взагалі було на столі, є те, щоб Україна перемогла і ми їй в цьому допомагаємо. Союзники під час зустрічі чітко дали зрозуміти, що вони готові зберігати підтримку передовим військовим обладнанням, боєприпасами, паливом, усім, що потрібне українцям для самооборони, - зазначив Столтенберг.

Він закликав країни НАТО мобілізуватися для підтримки України у її перемозі наскільки це можливо. Зокрема, це стосується військового, економічного, фінансового та гуманітарного питання.

– Якщо Україна не здобуде перемогу як незалежну, суверенну державу, тоді, звісно, ​​питання членства зовсім не буде на столі, тому що ми не матимемо більше кандидата на членство в особі України, - сказав Столтенберг.

За його словами, необхідно розвивати як політичне, так і практичне партнерство з Україною, зокрема перейди від радянських зразків до озброєння українських сил за стандартами НАТО.

– Це посилить інституції України, допоможе їй перейти від радянських стандартів обладнання до доктрин сучасного обладнання НАТО. Це добре для України для посилення взаємної сумісності і також допоможе їй наблизитись до членства (в Альянсі - ред.), - підсумував Столтенберг.

Нагадаємо, що 30 вересня президент Володимир Зеленський оголосив про подання Україною заявки на вступ до НАТО. Після чого її підтримала в цьому низка країн-членів.

Додамо, в Пентагоні раніше заявили, США підтримують політику «відкритих дверей» в НАТО. Однак рішення про можливий вступ України мають ухвалити всі країни-учасниці блоку.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024