ЄС не прийматиме видані РФ на окупованих територіях паспорти

  • 14:14
  • 25.11.2022
2785242

Європарламент у середу, 24 листопада, схвалив угоду з Радою Європейського Союзу про неприйняття паспортів та проїзних документів, виданих Росією в окупованих регіонах України та на так званих сепаратистських територіях Грузії. Рішення підтримав 531 депутат, 7 проголосували проти, 34 утрималися.

Згідно з цією угодою, Єврокомісія має провести консультації з країнами ЄС та скласти перелік російських проїзних документів, зокрема паспортів, які не будуть прийматися при видачі віз або перетину зовнішніх кордонів Євросоюзу. Проте ті, хто тікає від війни в Україні, все одно зможуть потрапити до ЄС за цими документами з гуманітарних міркувань.

– Європейський парламент прагне зробити все можливе, щоб і далі чинити тиск на Росію за допомогою правових і політичних засобів, щоб Путін заплатив високу ціну за цю незаконну війну і за міжнародні злочини, вчинені проти України та її народу, - сказав після голосування іспанський доповідач Хуан Фернандо Лопес Агілар.

Рішення має бути офіційно затверджено Радою Європейського Союзу та опубліковано в Офіційному журналі ЄС. Воно набуде чинності наступного дня після публікації.

Після анексії Криму та вторгнення на Донбас Росія почала незаконно видавати паспорти громадянам України, а з початку повномасштабної агресії робить це й на інших окупованих територіях. За даними Єврокомісії, майже всі країни-члени ЄС заявили, що не приймають російські паспорти, видані в окупованих іноземних регіонах. Але нова угода Ради ЄС та Європарламенту сприяє створенню узгодженого та послідовного підходу до цих документів, вважають депутати.

Нагадаємо, уряд Хорватії схвалив навчання українських військових на своїй території, попри позицію президента країни.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024