Росія застосувала вето в ООН під час засудження «референдумів»

  • 14:47
  • 01.10.2022

Росія як постійний член Ради Безпеки ООН наклала вето на резолюцію S/2022/720 із засудженням так званих псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України та вимогою виведення російських військ.

Про це повідомляє Reuters.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд представила резолюцію із закликом до країн-членів Ради безпеки не визнавати жодних змін статусу України та зобов'язувала Росію вивести свої війська.

Вона заявила, що спроба анексії території суверенної нації суперечить основним принципам Організації Об'єднаних Націй, і сказала, що Путін святкує «явне порушення міжнародного права» концертом, що відбувся після того, як він оголосив про анексію.

– Він влаштував вечірку на Червоній площі, щоб погладити себе по спині за ці незаконні референдуми, - сказав Томас-Грінфілд.

Під час обговорення резолюції постійний представник РФ в ООН Василь Небензя звинуватив США в «непристойності»: мовляв, винесення на голосування резолюції з засудженням дії постійного члена Ради безпеки порушує практику і провокує Москву на застосування права вето.

У відповідь постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що резолюцію буде винесено на голосування в Генеральній Асамблеї, де немає права вето, щоб показати, що світ «все ще на боці суверенітету та захисту територіальної цілісності».

Десять країн підтримали цю резолюцію, Китай, Габон, Індія та Бразилія утрималися.

У документі засуджується «організація Росією незаконних так званих референдумів у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України», які «не мають жодної юридичної сили».

Нагадаємо, у п'ятницю, 30 вересня, глава Кремля Володимир Путін підписав договори про «приєднання» українських регіонів до РФ.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

25 квітня 2024
24 квітня 2024