Новомобілізовані росіяни звертаються на гарячу лінію для здачі в полон — представник ГУР

  • 21:43
  • 26.09.2022

У зв'язку з оголошеною в росії «частковою мобілізацією» на гарячу лінію проєкту «Хочу жити» щодо здачі в полон зросла кількість звернень новомобілізованих росіян.

Про це в ефірі телемарафону повідомив представник розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Він розповів, що наразі багато звернень на гарячу лінію надходять від новомобілізованих росіян чи навіть тих, хто ще не мобілізований.

– Тобто дзвонять: якщо мене мобілізують, які мої дії, що я маю зробити, як правильно здатися… Такі випадки є, — розповів Юсов.

На його думку, мобілізація в росії буде відбуватись у декілька хвиль. Тому ті росіяни, які не отримали повістку зараз, можуть отримати її пізніше. Частину новомобілізованих із малою підготовкою відправляють фактично одразу на фронт для поповнення втрат, іще частину залишатимуть для створення нових підрозділів та формувань.

За словами Юсова, мобілізація мільйона людей, як зазначають російські ЗМІ, у короткостроковій перспективі виглядає «дещо фантастично». Однак цифра у 300 тисяч «вкладається у плани».

Юсов зазначив, що гарячою лінією для здачі в полон можуть скористатись і мешканці окупованих територій України, яких проти волі можуть призвати до лав окупаційної армії. Наприклад, останнім часом надходить багато дзвінків від мобілізованих жителів окупованого Криму.

– Тож проєкт «Хочу жити» — це проєкт і для росіян, які переосмислили й обрали життя, а не смерть за путіна та невідомі ідеали «русского мира», і для інших, які стали жертвами рашистів та путінської військової машини, — зазначив він.

Україна запустила Єдиний центр та цілодобову гарячу лінію для звернень російських військових та їхніх родин. росіянам гарантують утримання згідно з нормами Женевських конвенцій. Натомість Україна потребує поповнення обмінного фонду, аби повернути своїх захисників додому.

Для отримання інформації про те, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід телефонувати за цими номерами: +38 066 580 34 98 та +38 093 119 29 84. Гарячі лінії працюють цілодобово.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

26 квітня 2024
25 квітня 2024