Через посуху та війну світові запаси зерна впадуть до 10-річного мінімуму

  • 15:50
  • 26.09.2022

Попри відновлення експорту зерна з України світ рухається до дефіциту зернових, пише Reuters.

Погана погода у ключових сільськогосподарських регіонах від США до Франції та Китаю призводить до скорочення врожаю зернових та зниження запасів, підвищуючи ризик голоду у деяких найбідніших країнах світу.

Імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники сподівалися, що доступність урожаю покращиться після того, як Україна цього літа відновила постачання з портів Чорного моря, а американські фермери чекали на великий урожай. Але зараз очікується, що США, найбільший у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший урожай за три роки. Засуха також завдала збитків урожаю в Європі і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці.

За даними Міжнародної ради із зерна, у світі буде менше днів запасів кукурудзи, ніж було в 2012 році, коли остання глобальна продовольча криза спровокувала заворушення.

Український експорт кукурудзи та пшениці зріс після розблокування портів, але ситуація теж хитка, бо поки невідомо, скільки триватиме війна. Крім того, країна у стані війни збере менше урожаю, ніж минулоріч.

Світовий банк виділив $30 млрд, щоб допомогти компенсувати нестачу продовольства, посилену війною, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про виділення майже $3 млрд додаткового фінансування для підтримки продовольчої безпеки.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

28 березня 2024
27 березня 2024