Приблизно 2 тис. загиблих в Україні залишаються невпізнаними – голова нацполіції

  • 16:32
  • 31.08.2022

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відкрито понад 30 тис. розслідувань щодо воєнних злочинів.

Про це в інтерв'ю Forbes Ukraine повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

За його словами, така кількість зумовлена тим, що справи ініціюють за всіма вбивствами та зґвалтуваннями, вчиненими окупантами. Бомбардування, випадки мародерства, знищення об'єктів інфраструктури й житла, викрадення транспорту і порив шляхів – усе це також стосується воєнних злочинів.

Клименко повідомив, що всі правопорушення, щодо яких установлено постраждалих, розслідують окремо.

– Кожен окремий випадок. Якщо це ваша квартира, то це буде одне кримінальне провадження. Ваша заява є оригінальною. Ми маємо розібратися по кожному окремому факту, – розповів він.

Водночас виявлені в Київській області масові поховання, де знайдено орієнтовно 1,3 тис. тіл мирних жителів, розслідують по одному кримінальному провадженню, оскільки воно потребує величезної кількості експертиз, зокрема і ДНК-досліджень, а також опитування тисяч людей, які були там під час окупації.

– Це і відео з відеокамер, супутникові знімки – які підрозділи, де були їхні позиції, хто стріляв, хто виїхав. У нас була інформація, куди й у якій кількості ця техніка переміщалася, де знаходилися позиції, де знаходилася РСЗВ, де артилерія, у яку сторону вівся вогонь, у яких дворах в Ірпені знаходилися мінометні розрахунки військ РФ, – уточнив він.

За його словами, приблизно 2 тис. тіл по всій країні залишаються невпізнаними. Швидкість ідентифікації залежить від того, що родичі багатьох загиблих виїхали за кордон або опинилися на тимчасово окупованій території України.

– Наша головна мета – зібрати весь масив даних для того, щоб коли родич з'явиться, ми готові були взяти в нього біологічні зразки й потім порівняти формули ДНК, – додав Клименко.

Нагадаємо, за минулу добу українські військові ліквідували ще 350 окупантів. Всього з початку повномасштабного вторгнення в Україну втрати Росії склали 47900 військовослужбовців.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 квітня 2024
18 квітня 2024