Суд заарештував понад 300 об'єктів великої мережі АЗС

  • 16:20
  • 18.08.2022

Суд наклав арешт на 308 об'єктів однієї з найбільших мереж автозаправних станцій в Україні, пов'язаних із Росією.

Про це повідомляє Бюро економічної безпеки.

Вказано, що під арешт потрапили автомобільні заправні станції, склади, земельні ділянки та корпоративні права. Загальна сума останніх становить понад 50 млн. гривень.

Відомство не розголошує назву мережі, але, за даними джерел Економічної правди, йдеться про АЗС Amic Energy, яка до 2015 року належала російському Лукойлу.

Співробітники БЕБ з'ясували, що бенефіціари та посадові особи двох компаній, які ведуть діяльність у сфері реалізації пально-мастильних матеріалів, пов'язані між собою, а їх фактичними власниками є громадяни Росії.

Слідство встановило, що посадові особи підприємств упродовж 2015 - 2022 років штучно завищували витрати підприємств унаслідок отримання кредитів від родинних структур. До витрат також належали відсотки за кредитами.

Обидва підприємства декларували збиткову діяльність, і при цьому премії, включені у вартість імпортованих пально-мастильних матеріалів, перераховували на користь іноземної компанії.

Загальна сума ухилення від сплати податків обох компаній становить понад 270 млн. гривень.

Також ВЕБ встановило, що протягом 2016 - 2021 років зазначені підприємства виплачували дивіденди на користь компаній-нерезидентів, кінцевими бенефіціарними власниками яких є РФ та російська компанія. За даними джерел, йдеться про російську нафтову компанію Лукойл. Внаслідок такої діяльності було легалізовано кошти на суму понад 1 млрд гривень.

У ході обшуків детективи БЕБ вилучили договори, видаткові накладні, митні декларації, витяги по рахунках, документи про виплату дивідендів на користь нерезидентів, первинні бухгалтерські документи.

Досудове розслідування щодо кримінального провадження за фактами ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 ККУ) та легалізації (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом (ч.3 ст. 209 ККУ), здійснюють детективи БЕБ при процесуальному керівництві Офісу Генпрокурора у взаємодії з Державно-податковою службою.

Нагадаємо, після стрибка курсу долара деякі мережі АЗС підняли ціни на пальне.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

19 березня 2024
18 березня 2024