Небезпека з боку Росії зберігається: в ДСНС розказали, як захиститись від хіматаки

  • 10:34
  • 10.08.2022
1649839166-2915

У разі хімічної небезпеки першочергове громадянам потрібно захистити органи дихання та зайти у загерметизоване приміщення.

Про це повідомив директор департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій Віктор Вітовецький під час телемарафону.

Стосовно хімічної небезпеки, то існує два варіанти: аварія на хімічному виробництві та атака ракетами, які несуть в собі бойові хімічні речовини.

Що робити у разі хімічної небезпеки?

– В разі аварії на хімічно-небезпечному об’єкті запаси хімречовин і витік може спричинити велику зону ураження. Перше, це залишити вулицю, зайти в приміщення і максимально його герметизувати, щоб отруйні речовини не потрапили в органи дихання,– сказав він.

Вітовецький додав, що сучасні пластикові вікна досить герметичні, але двірні отвори потрібно прокласти вологим матеріалом. Обов’язково потрібно закрити димвентканали у будівлях, щоб також зупинити потік повітря.

Альтернативою протигазу, якого зазвичай немає в домівках громадян в побутових умовах, Вітовецький вважає ватно-марлевау пов’язку.

За його словами, основні джерела промислового забруднення – це аміак та хлор. У разі викиду аміку потрібно таку маску можна змочувати у розчині 2-5% оцетової кислоти, а у разі витоку хлору - 2-5% розчином соди.

–Основна небезпека – це органи дихання, тому перша і головна задача захистити саме органи дихання,– підкреслив він.

Також за словами спеціаліста, якщо говорити про хімічну атаку на населення, то дуже небезпечними є заборонені фосфорні бомби, які застосовують росіяни.

– Небезпека фосфору – висока температура загоряння. Все те, що ви бачити в повітрі, воно падає на землю і поки воно не згорить повність цього майже неможливо загасити… Якщо попадає на людину, то опіки будуть шалені,– сказав він.

Представник ДСНС вважає, що існує ймовірність використання Росією бойових отруйних речовин, а це досить серйозна зброя і захист від неї для населення такий же, як і для загальної промислової хімії.

Розпізнавати на запах випадок хімічної атаки вже не матиме сенсу, бо це запах означатиме отримання смертельної дозі хімотрути.

– Ті, хто відчують якийсь запах, вже нажаль нічого не розкажуть. Тому що найдрібніша концентрація отруйної речовини в повітрі для людини смертельна,– пояснив він.

Нагадаємо, на думку військового експерта Олега Жданова, сьогодні загроза застосування Російською Федерацією хімічної зброї в Україні залишається мінімальною.

Раніше, повідомлялось про те, що Німеччина планує передати Україні транспортні засоби й обладнання для ліквідації ядерних, біологічних та хімічних бойових отруйних речовин.

Фото про наслідки воєнних дій у Миколаєві можна подивитися тут.

Новини

25 квітня 2024
24 квітня 2024