Гоголь, Булгаков, Короленко: яких російських письменників залишили у шкільній програмі України

  • 13:58
  • 04.08.2022

У межах шкільного курсу «Світова література» українські учні продовжать вивчати твори деяких російських письменників, творчість яких пов'язана з Україною.

Про це повідомив керівник управління загальної середньої та дошкільної освіти Міносвіти Юрій Кононенко.

«Ухвалили рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною — або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або зображували у своїх творах українську тематику — їхня творчість буде залишатися в навчальних програмах», — сказав Кононенко.

Так, у програмі залишаться твори Миколи Гоголя, Володимира Короленка, Анатолія Кузнецова, Іллі Ільфа та Євгена Петрова («12 стільців»), а також Михайла Булгакова («Собаче серце»).

Замість російських письменників, яких виключать із програми, додадуть європейських, американських та азійських авторів. Водночас, за словами Кононенка, до програми не будуть включати велику кількість нових творів. Частину робіт перенесуть із позакласного читання в обов'язкове.

«Якщо говорити зовсім про нове, то Йозеф Рот, австрійський письменник, буде вивчатися в курсі шкільної світової літератури. Дуже багато письменників, які творили на європейському, американському та азійському континентах, тепер вивчатимуться в курсі шкільної світової літератури», — зазначив представник міністерства.

Зараз очікується затвердження проєкту наказу Міносвіти про зміни до навчальних програм різних предметів, зокрема зі світової літератури. Уже з 1 вересня діти навчатимуться за новими програмами.

Новини

20 квітня 2024
19 квітня 2024