Дослідження: Кава зранку може сприяти здоровому старінню

  • 11:21
  • 04.06.2025
697fa8c91b6d0a7efba644249c86abd3

Дослідження американських науковців показують, що ті, хто пʼє каву зранку, мають вищі шанси на здорове старіння і нижчий ризик передчасної смерті.

Про це пишуть CNN і The New York Times.

Перше дослідження, опубліковане у European Heart Journal, показало, що час споживання кави може впливати на ризик передчасної смерті та серцево-судинних захворювань. У дослідженні, яке тривало майже 10 років та охопило понад 40 тисяч дорослих американців, виявили, що ті, хто пив каву винятково вранці (між 04:00 і 12:00), мали на 16% нижчий ризик передчасної смерті та на 31% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань проти тих, хто не пив каву взагалі. Натомість у тих, хто споживав каву протягом усього дня, таких переваг не спостерігалося.

Причин же, чому лише ранкова кава позитивно впливає на здоровʼя, може бути кілька. Можливе пояснення цього явища полягає в тому, що пізнє споживання кави здатне порушувати циркадні ритми та знижувати рівень мелатоніну — гормону, який регулює сон. А це може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань.

Дослідники зазначають, що ранкова кава може бути маркером загалом здорового способу життя, що включає регулярні фізичні вправи та збалансоване харчування.

Також кава містить антиоксиданти, які зменшують запалення в організмі. За словами авторів, деякі маркери запалення у крові зазвичай найвищі вранці, тож протизапальний ефект від споживання кави тільки вранці може бути вищим.

Інше дослідження, презентоване на щорічній зустрічі Американського товариства харчування в Орландо, показує, що жінки, які випивали від однієї до трьох чашок кави з кофеїном на день, мали більше шансів прожити до старості з хорошим здоровʼям.

Дослідження ще не рецензували, однак воно охопило понад 47 тисяч жінок-медсестер з 1970-х років. Дослідники виявили кореляцію між кількістю кофеїну, який жінки споживали у віці від 45 до 60 років, та ймовірністю здорового старіння.

За висновками, ті, хто щодня випивав близько трьох невеликих чашок, мали на 13% вищі шанси на здорове старіння, ніж ті, хто споживав менше ніж одну чашку.

У висновках двох досліджень є деякі суперечності. У першому вчені стверджують, що позитивні ефекти не залежали від кількості спожитої кави чи її виду (з кофеїном чи без). Головне — час споживання. У другому ж, що кількість має значення, але пиття чаю чи кави без кофеїну не повʼязане зі здоровим старінням.

Причиною таких суперечливих підсумків можуть бути фокус на різних питаннях і загальне низьке споживання учасниками інших напоїв, таких як чай, чи кава без кофеїну.

Новини

5 червень 2025
4 червень 2025